Necesitatea dezvoltarii unui sistem de finantare a IMM-urilor
08/12/2015Comunicarea politicii europene de dezvoltare – Seminar CESE
09/12/2015Încă din anul 2009, la debutul acestui program, la nivelul Uniunii Europene, cu ajutorul Erasmus pentru tineri întreprinzători peste patru mii de întreprinzători au beneficiat de oportunitatea de a cunoaşte întreprinzători din diferite ţări şi de a-şi dezvolta afacerea.
Referitor la derularea programului, menţionăm:
- Au avut loc 2.500 de discuţii între participanţi, fiind implicaţi 5.000 de întreprinzători debutanţi sau cu experienţă.
- Durata medie a stagiului în străinătate este de 3 luni şi jumătate.
- Majoritatea întreprinzătorilor debutanţi au sub 40 de ani (89%), în timp ce întreprinzătorii cu experienţă au în general sub 50 de ani (74%).
- O treime dintre participanţi sunt femei.
- Programul a fost deschis pentru toţi întreprinzătorii aspiranţi, de la şomeri sau persoane care deţin deja un loc de muncă, până la studenţi şi întreprinzători debutanţi.
- Aproximativ un sfert din întreprinzătorii debutanţi au deja o afacere în momentul în care se înscriu.
- Italia şi Spania au înregistrat cel mai mare număr de întreprinzători dispuşi să încerce o afacere, urmate de România, Grecia şi Polonia.
- Cele mai populare destinaţii sunt Spania, Italia, Marea Britanie, Germania şi Belgia.
Erasmus pentru tineri întreprinzători promovează atitudinea întreprenorială prin susţinerea persoanelor ambiţioase să devină întreprinzători, ajutându-i pe aceştia să îşi valorifice potenţialul în condiţiile economiei globale din zilele noastre.
Aproximativ jumătate dintre întreprinzătorii debutanţi care au participat la acest program au râvnit dintotdeauna să devină întreprinzători, iar 96% sunt de părere că programul a favorizat conţtientizarea dorinţei de a deveni întreprinzători.
Articol realizat de Elena Niculae,
Consilier juridic CNIPMMR