Necesitatea dezvoltarii unui sistem de finantare a IMM-urilor

DEZVOLTAREA UNUI SISTEM DE FINANŢARE A IMM-URILOR PARALEL CU SISTEMUL BANCAR, O NECESITATE STRATEGICĂ ÎN U.E. – CONCLUZIA “PRIMULUI FORUM DE LA ATENA PENTRU IMM-URILE U.E.”

La manifestarea de la Atena, derulată pe 3-4 decembrie 2015, la care au participat peste 140 de participanţi din 16 ţări, inclusiv de la Comisia şi Parlamentul U.E., Organizaţia Internaţională a Muncii (O.I.M.)  – au analizat aprofundat, din mai multe unghiuri de vedere situaţia finanţării IMM-urilor.

Concluzia care s-a desprins a fost aceea că, în prezent sistemele bancare din ţările U.E. nu satisfac nevoile de finanţare ale IMM-urilor, în special ale microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi că nici nu se întrevăd îmbunătăţiri semnificative în anii următori. Ca urmare, mai mulţi participanţi au pledat pentru crearea în fiecare ţară şi cu sprijinul U.E., paralel cu sistemul bancar – a unui sistem – specializat, care să asigure finanţarea IMM-urilor. Un astfel de sistem ar include cooperativele de credit, programe de microgranturi, programe de microcredite, programe de finanţări pentru produse inovative, scheme speciale de ajutor de stat, etc. Concomitent s-a pledat şi pentru crearea în cadrul fiecărei ţări a unei bănci specializate pe  IMM-uri, după modelele ţărilor care au asemenea instituţii (Germania, Franţa ş.a.).

 

Prof. Univ. Dr. OVIDIU NICOLESCU

Post Your Thoughts