Noul Cod Fiscal: TVA 19%

scaderea-tvaProiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat miercuri, 24 iunie 2015, în plenul Camerei deputaților, cameră decizională, cu 306 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.

Principalele modificări prevăzute în noul Cod Fiscal:
 • Reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016.
 • Cota de impozitare pentru microîntreprinderi Art. 51:

(1) Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3%.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1), pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Prevederile prezentului alineat se aplică dacă în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situaţii:
– lichidarea voluntară prin hotărârea adunării generale, potrivit legii;
– dizolvarea fără lichidare, potrivit legii;
– inactivitate temporară, potrivit legii;
– declararea pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
– majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acţionari/asociaţi;
– acţionarii/asociaţii săi vând/cesionează/schimbă titlurile de participare deţinute.
Condiţia privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
(3) În cazul în care persoana juridică română nou-înfiinţată nu mai are niciun salariat în primele 24 de luni, aceasta aplică prevederile alin.(1) începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. Pentru persoana juridică cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiţia prevăzută la alin.(2) se consideră îndeplinită dacă în cursul trimestrului respectiv este angajat un nou salariat.

 • Reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie
 • Impozitul pe construcții speciale şi supra-acciza la carburanţi vor fi eliminate din 2016.
 • De la 1 ianuarie 2018: contribuțiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7.5%, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
 • Începând cu 1 ianuarie 2019: cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 14%.

Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Ştefan a precizat că în comisie au fost acceptate 450 de amendamente la Codul Fiscal şi au fost respinse alte 350.


Florin JIANU – Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România

florin jianu“Salut faptul că în Parlament s-a renunțat la acel impozit diferențiat pentru microîntreprinderile care nu au angajați (3% + 1530 lei/ trimestru), lucru care dacă ar fi fost aplicat ar fi dăunat dezvoltării mediului de afaceri românesc. Avem un cod fiscal corect, cu un TVA de 19%, cu renunțarea la impozitul pe clădiri speciale sau supraacciza pentru carburanți, cu un impozit de numai 5% pe dividende.

Țin să felicit Guvernul, Parlamentul, patronatele, reprezentanții mediului de afaceri, pe toți cei care au contribuit pentru ca astăzi să avem în România un mediu de afaceri favorabil investițiilor și dezvoltării, iar noul Cod Fiscal este un pas important în acest deziderat.

Ca președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători subliniez acel impozit de 1% pentru start-up-uri, reglementare la care mi-am adus contribuția și care înseamnă un demers spre acel deziderat exprimat de organizatia noastră: România poate și trebuie să devină țara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei până în anul 2020!”


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, a declarat despre măsurile adoptate:

Eugen Teodorovici

 • „România trebuie să dea dovadă de mai multă îndrăzneală, este vorba de economia României. România a fost campioană – şi va fi în continuare, sunt convins – la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula şi consolida creşterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăţi în următoarea perioadă”.
 • Deficitul bugetar va depăși anul viitor cota de 1,1% asumată de România, dar nu va depăși limita limita de la Maastricht de 3% din PIB.
 • Impactul bugetar total în urma aplicării noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.
 • „Sunt cel puţin două zone în care putem avea siguranţă că lucrurile vor merge conform planului nostru. Pe de o parte, o colectare mai bună. ANAF-ul are un rol foarte important şi îşi va intenficia în următoarea perioadă rolul său. ANAF a planificat, pentru 2015, 8 miliarde de lei la buget. Comisia Europeană a luat în calcul doar 4,2 miliarde de roni. Deci pe de o parte, o mai bună colectare. Pe de altă parte, la Ministerul de Finanțe vom înființa un departament care va avea două principale atribuții: pe de o parte, să dispună o chletuire mult mai eficientă a banului public, iar pe de altă parte, să taie, acolo unde este nevoie, dar fără a afecta investițiile, din cheltuielile nejustificate. La investiţii în niciun caz”
 • România va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeană, și una dintre cele mai mari medii ale TVA, în rândul țărilor cu cele mai mici cote generale de TVA și cele mai mici medii din Europa.
 • „În luna iulie urmează o rectificare bugetară și în funcție de sumele necesare pentru această rectificare se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% — n.r.) și, dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar așa cum stau astăzi calculele, intenționăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun astăzi când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte și vedem”

UE avertizează România cu privire la un posibil impact negativ al reducerii TVA asupra sustenabilității situației fiscale

Propunerea unilaterală a autorităților române de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 19% ridică întrebări substanțiale și ar putea avea un impact negativ asupra sustenabilității situației fiscale a României, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, citat de RFI. „Realizările înregistrate conform programului ar trebui menținute și solicităm autorităților să estimeze impactul acestei măsuri, înainte de a lua vreo decizie”, a adăugat oficialul comunitar.
Sursă: Agerpres


Reacții politice

„A fost adoptat noul Cod Fiscal!!! Sunt un premier mândru și fericit – USL și-a îndeplinit azi TOATE promisiunile economice și sociale!!! Azi este o zi extraordinară pentru economia României și pentru toți cetățenii săi – la ora 15 Camera Deputaților votează Noul Cod Fiscal propus de Guvernul pe care îl conduc / prin acord politic și cu Opoziția cota standard de TVA va reveni la 19%”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.

tva state ue

deficit bugetar state ue

„Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă”, a precizat Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în guvernul Boc. Poziţia liberalilor a fost confirmată şi de copreşedintele Vasile Blaga: „În comisia de unificare am analizat proiectul de lege pe Codul fiscal si am stabilit poziţia noastră. S-a ajuns la propunerea noastră – TVA 19% -, deci vom vota proiectul de lege”.
Sursă RTV.NET.


Aici puteti citi varianta integrală a noului Cod Fiscal >>

 

Post Your Thoughts