Proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat miercuri, 24 iunie 2015, în plenul Camerei deputaților, cameră decizională, cu 306 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.
(1) Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3%.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1), pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Prevederile prezentului alineat se aplică dacă în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situaţii:
– lichidarea voluntară prin hotărârea adunării generale, potrivit legii;
– dizolvarea fără lichidare, potrivit legii;
– inactivitate temporară, potrivit legii;
– declararea pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
– majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acţionari/asociaţi;
– acţionarii/asociaţii săi vând/cesionează/schimbă titlurile de participare deţinute.
Condiţia privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
(3) În cazul în care persoana juridică română nou-înfiinţată nu mai are niciun salariat în primele 24 de luni, aceasta aplică prevederile alin.(1) începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. Pentru persoana juridică cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiţia prevăzută la alin.(2) se consideră îndeplinită dacă în cursul trimestrului respectiv este angajat un nou salariat.
Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Ştefan a precizat că în comisie au fost acceptate 450 de amendamente la Codul Fiscal şi au fost respinse alte 350.
“Salut faptul că în Parlament s-a renunțat la acel impozit diferențiat pentru microîntreprinderile care nu au angajați (3% + 1530 lei/ trimestru), lucru care dacă ar fi fost aplicat ar fi dăunat dezvoltării mediului de afaceri românesc. Avem un cod fiscal corect, cu un TVA de 19%, cu renunțarea la impozitul pe clădiri speciale sau supraacciza pentru carburanți, cu un impozit de numai 5% pe dividende.
Țin să felicit Guvernul, Parlamentul, patronatele, reprezentanții mediului de afaceri, pe toți cei care au contribuit pentru ca astăzi să avem în România un mediu de afaceri favorabil investițiilor și dezvoltării, iar noul Cod Fiscal este un pas important în acest deziderat.
Ca președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători subliniez acel impozit de 1% pentru start-up-uri, reglementare la care mi-am adus contribuția și care înseamnă un demers spre acel deziderat exprimat de organizatia noastră: România poate și trebuie să devină țara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei până în anul 2020!”
Propunerea unilaterală a autorităților române de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 19% ridică întrebări substanțiale și ar putea avea un impact negativ asupra sustenabilității situației fiscale a României, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, citat de RFI. „Realizările înregistrate conform programului ar trebui menținute și solicităm autorităților să estimeze impactul acestei măsuri, înainte de a lua vreo decizie”, a adăugat oficialul comunitar.
Sursă: Agerpres
„A fost adoptat noul Cod Fiscal!!! Sunt un premier mândru și fericit – USL și-a îndeplinit azi TOATE promisiunile economice și sociale!!! Azi este o zi extraordinară pentru economia României și pentru toți cetățenii săi – la ora 15 Camera Deputaților votează Noul Cod Fiscal propus de Guvernul pe care îl conduc / prin acord politic și cu Opoziția cota standard de TVA va reveni la 19%”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.
„Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă”, a precizat Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în guvernul Boc. Poziţia liberalilor a fost confirmată şi de copreşedintele Vasile Blaga: „În comisia de unificare am analizat proiectul de lege pe Codul fiscal si am stabilit poziţia noastră. S-a ajuns la propunerea noastră – TVA 19% -, deci vom vota proiectul de lege”.
Sursă RTV.NET.
Aici puteti citi varianta integrală a noului Cod Fiscal >>