Întâlnire IMM-uri sucevene cu Consulul Ucrainei
24/01/2013CNIPMMR – Confederație patronală reprezentativă la nivel național
25/01/2013Structuri teritoriale CNIPMMR: Patronatul IMM-urilor Galați
mass-media locală
IMM-URILE VOR ETICĂ ÎN AFACERI. DEZBATERI PE MARGINEA IMPOZITULUI FORFETAR PROPUS DE MARIA GRAPINI
Autor: Cristinel Luca, 22 ianuarie 2013
Unul din marile avantaje pe care îl va aduce impozitul forfetar propus de noul ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, este „conceptul de etică în afaceri”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Patronatului IMM-urilor (PIMM) Galaţi, Marian Filimon. Adică la condiţii egale de existenţă a unor afaceri similare (locaţie, dotări, resurse umane), să se colecteze contribuţii egale.
„O afacere înseamnă, prin însăşi natura ei, să produci profit. Or, nu se poate să nu dai nimic statului român”, spune Marian Filimon care, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a participat săptămâna trecută, alături de colegii săi din conducerea CNIPMMR, la o întâlnire cu ministrul Maria Grapini.
Conform şefului PIMM Galaţi, impozitul forfetar se va constitui într-o „redevenţă fixă, anuală, mai mică decât actualul impozit pe profit de 16%” şi nu va avea „absolut nimic în comun cu impozitul minim al foştilor miniştri Pogea sau Niţă”.
În paranteză fie spus, „circa 193.000 de societăţi comerciale din România şi-au închis porţile în 3-4 ani de aplicare a impozitului minim”, a spus Marian Filimon.
Un alt avantaj al impozitului forfetar este reducerea corupţiei şi a birocraţiei: „Dacă ţi-ai plătit dările, eu, ca stat, nu mai am treabă cu tine, vorbind din punct de vedere financiar-contabil. Şi astfel, tu, ca întreprinzător, elimini stresul, abuzul, şpaga, corupţia şi birocraţia”.
Deocamdată, impozitul forfetar este doar la stadiul de intenţie, ministrul Maria Grapini dorindu-şi ca acesta să fie aplicat selectiv, doar în anumite domenii şi în special în domeniul serviciilor. Vorbim aici despre turism, unităţi de cazare, firme specializate de servicii, dar şi, mai nou pe listă, agricultură.
Impozitul forfetar nu va fi aplicat mai devreme de jumătatea acestui an şi doar după ce CNIPMMR va derula analizele de impact economico-social, a încheiat Marian Filimon.
IMPOZITUL FORFETAR ÎI BAGĂ ÎN CEAŢĂ PE AFACERIŞTII GĂLĂŢENI
Scris de Magda CONDOS | Marţi, 22 Ianuarie 2013
Preşedintele filialei locale a IMM-urilor, Marian Filimon, a încercat să explice reprezentanţilor mass media, prezenţi la conferinţa de presă pe care acesta a susţinut-o, subiectul legat de posibilitatea introducerii impozitului forfetar în anumite domenii, cum ar fi domeniul hotelier, anumite tipuri de servicii cum ar fi restaurantele, frizeriile, unul din domeniile vizate fiind şi agricultura. După ce a ţinut să precizeze că impozitul forfetar introdus pe vremea guvernării portocalii de către miniştrii Pogea şi Niţă nu ar fi fost de fapt forfetar ci un impozit minim care ar fi condus la dispariţia a circa o sută de mii de firme şi la disponibilizarea a tot atâţia salariaţi, Marian Filimon a încercat să facă un rezumat al discuţiilor purtate pe marginea acestei intenţii – pentru că nu sunt făcute încă nici calcule şi nici nu este elaborat vreun proiect de act normativ – cu ministrul delegat al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Turismului, Maria Grapini, propusă de PC pentru ocuparea acestui portofoliu. După ce a apreciat faptul că în fruntea acestui minister se află o persoană care provine din mediul privat şi a condus afaceri, Marian Filimon a ţinut totuşi să spună că s-ar fi aşteptat ca principala priopritate a ministerului să fie cea legată de crearea unor facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlociii. Cât despre impozitul forfetar despre care se vorbeşte la televizor, dar despre care nu există încă o ideea clară, Marian Filimon a spus că a fost de acord cu o serie de argumente aduse de ministrul Grapini în ceea ce priveşte necesitatea introducerii acestui tip de impozit, care deocamdată este doar la nivel de discuţii şi care ar conduce la scăderea evaziunii fiscale. Potrivit declaraţiei preşedintelui IMM-urilor gălăţene, cei care ar urma să plătească acest impozit forfetar ar scăpa de controalele fiscului, lucru greu de crezut. Cât despre modul efectiv de aplicare a acestui impozit şi modalitatea de calculare a acestuia sau definirea lui, Marian Filimon a declarat că ministrul Grapini i-a informat pe reprezentanţii patronatelor asupra faptului că se lucrează la un proiect de act normativ care ar putea fi gata în cursul verii. Marian Filimon a declarat că în cadrul întâlnirii nu s-au purtat decât discuţii generale pe marginea acestui subiect, nefiind date elemente clare, astfel încât să se poată pronunţa dacă impozitul forfetar va fi benefic sau nu.