S-a lansat Scoala de vara SIMPRACT
02/09/2015Necesitatea imbunatatirii performantei sistemelor nationale de invatare la locul de munca
03/09/2015În cadrul unui interviu acordat ziarului „Economistul”, domnii Cristian Ignea, vicepreşedinte CNIPMMR şi Paraschiv Ionescu, membru CP CNIPMMR, au detaliat situaţia IMM-urilor din Regiunea Sud Muntenia, regiune aflată sub aripa structurilor patronale conduse de dânşii.
Funcţionarii au, în multe cazuri, o atitudine greşită faţă de întreprinzători.
Raporturile întreprinzătorilor, ale structurilor teritoriale ale IMM-urilor cu autorităţile publice nu sunt dintre cele mai bune, datorită birocraţiei dar şi a atitudinii şi gradului de pregătire ale unor funcţionari, care, conform domnului Ignea, „socotesc întreprinzătorii precum nişte bişniţari, oameni puşi exclusiv pe căpătuială, fără muncă, gata oricând să profite de banul public, să facă evaziune fiscală”. „Pe de altă parte, toate instituţiile statului au atât activitate de prevenire, cât şi de control. Dacă luaţi toate raportările, lunare, trimestriale, anuale o să vedeţi că precizează câte controale au făcut, câte amenzi au dat etc., dar nimic despre activitatea de prevenire. Acest mod de abordare s-a dovedit ineficient şi, în acelaşi timp, păgubos pentru dezvoltarea economică. Asigurarea unui mediu de afaceri prietenos pentru IMM-uri ar fi condus la crearea unor locuri de muncă, creşterea veniturilor la buget şi reducerea corupţiei”, a mai precizat domnul Ionescu.
23,30% dintre IMM-uri şi-au redus activitatea, 65,18% din IMM-uri funcţionează la aceiaşi parametri.
Situaţia existentă în IMM-urile din Regiunea 3 Sud este strâns legată de evoluţia de ansamblu a IMM-urilor din ţara. Potrivit Cartei Albe 2015 editate de CNIPMMR, se desprind unele tendinţe, comparative, în legătură cu aprecierea situaţiei existente. Astfel, în Regiunea 3 Sud, 23,30% dintre respondenţii la ancheta CNIPMMR consideră că, în perioada octombrie 2011 – martie 2015, activitatea IMM-urilor s-a redus, 65,18% apreciază că IMM-urile funcţionează la aceiaşi parametri, iar 11,54%, că IMM-urile şi-au amplificat activitatea. Aceste evaluări se situează în jurul mediei pe ţară, aşa cum atestă şi alte aspecte pe care le-au abordat respondenţii.
Numai 0,23% din IMM-urile din Regiunea 3 Sud consideră că performanţele lor sunt mult mai bune, 55,56% nicio schimbare.
Una dintre întrebările puse la sondajul realizat de CNIPMMR se referă la aprecierea performanţelor IMM-urilor în 2014 comparativ cu anul anterior. În Regiunea 3 Sud, numai 0,23% consideră că sunt mult mai bune, 18,37% mai bune, 55,56% la fel, 21,32% puţin mai slabe, 4,54% mult mai slabe.
Atunci când comparaţia se face între anul 2015 şi anul 2014, rezultatele sunt următoarele, în cazul Regiunii 3 Sud. Performanţele sunt considerate mult mai bune de 0,23% dintre respondenţi, mai bune de 26,30%, la fel de 56,69%, puţin mai slabe de 13,15%, mult mai slabe de 3,63%. Cum se vede, diferenţele nu sunt prea mari, ceea ce este de natură a arăta că nu s-a schimbat semnificativ percepţia în raport cu anii luaţi drept referinţă pentru comparaţii.
Pentru a vizualiza întreg interviul, vă rugăm să accesaţi acest link.
Sursa: www.economistul.ro