TOP 2023 – Neodaciada
11/10/2023TOP 2023 – Lemacons SRL – centrale eoliene – împreună construim viitorul sustenabil
13/10/2023Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în cadrul proiectului Social Entrepreneurs Network, ID 128617, a realizat studiul intitulat „Economia socială – vector al dezvoltarii regiunilor Nord Est si Sud Est”, care a evidentiat:
- 6 din 10 antreprenori au la dispoziție resurse proprii, 2 din 10 vor apela la credite bancare, și doar 1 din 10 va căuta atragerea de noi parteneri
- Unul din punctele slabe ale firmelor de economie sociala din aceste regiuni este: identificarea cu greu a forței de muncă necesare – 53,8%;
- Principalele dificultati intampinate: volumul scăzut al vănzărilor– 52%; taxe si impozite ridicate – 44%
- Principalele probleme sociale din zonele de implementare: existenta unui numar mare de persoane vulnerabile – 53.8%
- 100% din respondenții chestionarului au menționat că întreprinderea socială administrată de ei contribuie semnificativ la rezolvarea problemelor sociale din zonă.
- 8 din 10 antreprenori vor diversifica produsele/serviciile oferite, în viitor
“Întreprinderea a adus rezultate pozitive si in mediul economic local, deoarece am angajat 3 persoane, din care 2 provenind din somaj, 2 fiind de sex feminin, reducand astfel disparitatile de pe piata muncii si oferind posibilitatea de a munci atat barbatilor, cat si femeilor. Creșterea veniturilor si un loc de munca stabil a adus mai multa siguranța financiara in familiile angajaților. Deși desfășuram si activitate economica prin închirierea bazei sportive contra unei taxe orare oricăror persoane, acordam prioritate individului şi obiectivelor sociale faţă de creșterea profitului, fiind preocupați mai mult de îndeplinirea misiunii noastre sociale, si anume aceea de a menține angajata 1 persoana provenind din șomaj si de a asigura accesul gratuit la toate serviciile noastre tuturor copiilor din medii defavorizate.” (Tiber Teodor – Fairplay Multisports SRL)
„Misiunea socială a întreprinderii Rich Dent Labor SRL, constă în angajarea a doua persoane vulnerabile – pensionari. Știu că se află în dificultatea de a-și găsi un loc de muncă din cauza vârstei și că sunt foarte multe persoane care pe perioada pandemiei s-au întors în Romania din Diaspora și încearcă să se reintegreze pe piața muncii. Un alt obiectiv social al întreprinderii a fost în organizarea în primul an de activitate a minim 3 workshop-uri pentru minim 60 de copii cu scopul de conștientizare a sănătății orale, iar în al doilea an de activitate organizarea a minim 3 workshop-uri pentru minim 60 de copii. Și pe acesta l-am realizat cu succes și cu un mare drag, pentru că este cu și despre copii minunați și isteți, copii care ne-au primit cu drag și nerăbdare, care ne-au ascultat și totodata ne-au pus sute de intrebări. Obiectivele activității au fost promovarea conceptului de educație sanitară în rândul preșcolarilor, înțelegerea și însușirea noțiunilor de sănătate, boală, dinte afectat, însușirea normelor de comportament care să asigure sănătatea cavității orale și prevenirea îmbolnăvirilor, explicarea necesității controlului periodic în cabinetul stomatologic, etc. A fost si va fi mereu o plăcere să stăm în mijlocul lor și să le împărtășim cunoștințele cumulate în toți acești ani de experiență profesională.” (Ricea Bianca – Rich Dent Labor SRL)
Pentru mai multe informații cu privire la această analiză, accesați acest link.
Proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014–2020.