Cerere de reexaminare – invatamantul dual
11/07/2017Rezultatele sondajului privind impozitul pe cifra de afaceri realizat de CNIPMMR
17/07/2017Sub egida celebrării a 25 de ani de la înființarea CNIPMMR, vineri, 14 iulie 2017, a avut loc lansarea versiunii în limba română a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2017”, ediţia a XV-a, editată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Printre personalităţile care au onorat evenimentul s-au aflat:
- Florin JIANU, președinte CNIPMMR
- Cosmin MARINESCU, consilier prezidențial
- Univ.Dr. Ovidiu NICOLESCU, președinte de onoare CNIPMMR
- Gabriel ANDRONACHE, consilier de stat
- Eugen Orlando TEODOROVICI, consilier onorific, Guvernul României
- Ilan LAUFER, ministru, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat
- Victor NEGRESCU, ministru, Ministerul pentru Afaceri Europene
- Gabriel PETREA, ministru, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social
- Alessio MENEGAZZO, director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale al companiilor ENEL
- Ionuț STANIMIR, director comunicare BCR
- Sven MARINUS, country CEO Sodexo
- Nicoleta VATLAVEC, director Groupama
- Virgil ANGHEL, director FNGCIMM
- Iacob BACIU, președinte Consiliu Economic și Social
Actualul raport de cercetare are la bază interviuri cu 833 întreprinzători, principalele concluzii desprinse fiind următoarele :
- Concurenţa neloială (46,97%), birocraţia (46,13%), scăderea cererii interne (44,19%), fiscalitatea excesivă (41,65%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (39,83%), corupţia (37,53%) și controalele excesive (32,45%) sunt principalele 11,07% dintre persoanele investigate anticipează o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2017
- 11,07% dintre persoanele investigate anticipează o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2017
- 24,58% dintre întreprinderi au estimat că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2017 va favoriza derularea activităților antreprenoriale
- 0,12% dintre întreprinderi au primit aprobarea pentru proiectul depus
- 72,03% dintre întreprinzători nu intenţionează să acceseze fondurile structurale în anul 2017
- 74,09% dintre IMM-uri se vor autofinanța
În cadrul evenimentului, președintele CNIPMMR, domnul Florin Jianu a precizat: “Stabilitatea și predictibilitatea, debirocratizarea, asigurarea necesarului de forță de muncă și de calificare sunt foarte importante pentru mediul de afaceri. Șomajul în rândul tinerilor trebuie să scadă sub 5%, existând și instrumente cu finanțare europeană în acest domeniu. Pentru președinția României din 2019, una din principalele teme de țară ar trebui să fie antreprenoriatul, inclusiv în rândul tinerilor și antreprenoriatul social.”
De asemenea, dl. Cosmin Marinescu, care a transmis mesajul domnului președinte Klaus Iohannis, a menționat în cadrul evenimentului: “Așa cum probabil cunoașteți, la inițiativa Administrației Prezidențiale și ca etapă de consultare în cadrul Proiectului de țară, am avut recent o largă dezbatere cu reprezentanții mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români și investitori străini, companii mari și întreprinderi mici și mijlocii. În acest cadru, toți reprezentanții mediului de afaceri au arătat că stabilitatea și predictibilitatea sunt cele mai importante exigențe ale mediului economic, în special în contextul evoluțiilor politice recente. Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Așa cum am spus și la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esențiale ale acestuia – atât fiscale cât și sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere și liniște pe care românii și mediul investițional îl așteaptă. În încheiere, doresc să menționez consultările pe care le-am avut cu mediul de afaceri în cadrul Proiectului de țară, care mi-au întărit convingerea că trebuie reclădit parteneriatul dintre stat și mediul de afaceri. Oamenii de afaceri și mediul economic, în general, trebuie să devină un partener de dialog real în dezbaterea politicilor publice.”
În cadrul intervenției sale, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social, domnul Gabriel Petrea a adresat CNIPMMR urarea “La mulți ani” şi a menționat “pentru viitoarea lucrare mi-aș dori un capitol dedicat și dialogului social. Pentru modificarea legii 62/2011 a dialogului social vom continua consultările cu partenerii sociali. Dacă până acum, negocierile dintre patronate și sindicate erau concentrate pe salarii, trebuie să se meargă mai departe să se discute despre formarea profesională, dezvoltarea companiilor, care sunt alte teme importante.”
În cadrul alocuţiunii sale, domnul Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a precizat: “Elementele de educație și cultură antreprenorială sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor. Regândirea incubatoarelor de afaceri și reconstrucția ecosistemelor economice în România sunt o prioritate. Carta Albă a IMM-urilor din România este un ghid de care trebuie să ținem cont fiind importantă pentru elaborarea de politici coerente care să satisfacă nevoile IMM-urilor. Măsurile care urmeză să fie implementate: programul pentru susținerea internaționalizării IMM-urilor cu un buget multiannual de 71 milioane lei, din care 5 milioane de lei în anul 2017, absorbția de 100% a fondurilor destinate programelor pentru IMM-uri, legea prevenirii se află în procedura parlamentară de implementare, dorindu-se intrarea ei în vigoare până la 1 octombrie 2017.”
Cele două prezentări din cadrul evenimentului pot fi descărcate aici și aici .
Partenerii evenimentului au fost: Banca Comercială Română – BCR, ENEL, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri – FNGCIMM, SC CORAL IMPEX, ALPHA BANK, SODEXO Romania și EXIMBANK.
Partenerul exclusiv al CNIPMMR în domeniul asigurărilor a fost Groupama Asigurări S.A.
Partenerii media ai evenimentului au fost: Agerpres, Antena 3, Bursa, Centrul de presă, Curierul Național, Economistul, Legal magazin, Național TV, News.ro, Risco, Start-up cafe,Top business, Market watch.