Anunț post expert implementare proiecte – în cadrul departamentului proiecte
08/02/2024Implementarea directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană
09/02/2024I. Prezentarea situației de fapt
În prezent, problemele care nemulțumesc utilizatorii de comunicare publică de fonograme sau prestații artistice din domeniul audiovizual, în scop ambiental, (ex. hoteluri, restaurante, cafenele, baruri, birouri, sedii firme, frizerii, autocare, etc. ), privesc următoarele aspecte:
- În România există mai multe organisme de gestiune colectivă (de ex. CREDIDAM -Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi, UPFR – Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, ARAIEX – Asociația Română pentru Artişti Interpreți sau Executanți, UNART – Uniunea Națională a Artiștilor din România, UCMR – ADA Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociația Drepturi de Autor) care deși acționează în același domeniu, reprezintă grupuri separate de artişti şi gestionează categorii distincte de drepturi aparținând unor categorii distincte de titulari.
- Pentruactivitatea de comunicare publică, utilizatorii au obligaţia de obţinere a autorizațiilor sub formă de licenţe neexclusive de la mai multe organisme de gestiune colectivă, care fiecare percepe si colectează de la fiecare utilizator câte o taxa-remuneratie pentru fiecare domeniu, așa încât orice utilizator datorează, de ex. 3 remuneratii: la CREDIDAM pentru drepturile interpreților de muzică, la UPFR pentru producătorii de fonograme de muzică și la UCMR-ADA pentru dreptul de autor ale compozitorilor, etc..
- Pentru spaţii şi/sau pentru perioade nedeclarate de utilizator în care a comunicat public fonograme şi/sau prestaţii artistice în scop ambiental sau lucrativ, fără a obține în prealabil autorizația-licență neexclusivă, utilizatorii au obligaţia de a plăti către organismul de gestiune colectivă a drepturilor conexe o sumă de bani reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate dacă ar fi deţinut autorizaţia.
- Pentru întârzieri la plata remunerațiilor, utilizatorii datorează penalități în cuantum de 0,1% pe zi de întârziere din sumele neachitate la scadență, fără a fi notificați.
- Nu există Metodologii transparente aprobate de ORDA prin care stabilirea cuantumului remunerațiilor datorate de către utilizatori sa fie negociată şi cu reprezentanți ai organizațiilor patronale reprezentative la nivel naţional.
- Nu există nici modalităti transparente de folosire a sumelor colectate de organismele de gestiune colectivă și de repartizare a acestora către artiştii-membri ai organismelor aferente celor 3 domenii: interpreti, compozitori şi producători.
II. Propuneri pentru completarea și modificarea legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe
Având în vedere cele prezentate mai sus, propunem următoarele modificări și completării ale legii:
- Utilizatorii de comunicare publică să fie obligati să obțină o singură licență-autorizatie de la un singur organism de gestiune colectivă pentru toate categoriile de drepturi și domeniile de creație: artişti, compozitori, producători și să datoreze o singură remunerație pentru toate categoriile de drepturi către un singur organism de gestiune colectivă cu care a contractat in termen de 6 luni de la începerea activității de comunicare.
- Să existe mai multe organisme de gestiune colectivă, dar fiecare să privească toate domeniile de creație (interpreți de muzică, producători de muzică și compozitori) si toate categoriile de drepturi de autor și conexe, care să perceapă o singură remunerație pentru toate domeniile.
- Cuantumul remunerației datorată de utilizatori organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor să fie stabilit în mod transparent în cadrul comisiei de negociere, și cu organizaţiile patronale reprezentative la nivel național ce includ și structurile asociative membre.
- Să fie stabilit un procent maxim al remuneraţiei în cadrul comisiei de negociere.
- Remuneraţia solicitată utilizatorilor pentru spații și/sau perioade nedeclarate în care aceștia au comunicat public fonograme și/sau prestații artistice în domeniul audiovizualului în scop ambiental sau lucrativ fără a deține autorizație sau licență neexclusivă, nu poate depăși suma datorată stabilită prin metodologie (nu 300% cum este in prezent);
- Organismele de gestiune colectivă să fie obligate să respecte principiul transparenței și publicității, în sensul de a publica pe pagina lor de internet toate operațiunile privind încasările de taxe de la utilizatori și plățile efectuate către titularii drepturilor de autor.