Sedinta Comitetului Consultativ privind libera circulatie a fortei de munca

În ziua de vineri, 20 aprilie, la Bruxelles, a avut loc o reuniune specială a Comitetului Consultativ privind libera circulație a forței de muncă în cadrul UE. Pe ordinea de zi au fost 9 puncte, dintre care, unele au prilejuit dezbateri intense.

Principalele probleme care prezintă interes pentru patronatele din România, sunt următoarele:

  1. Autoritatea Europeană a Muncii (European Labor Authority) care se va ocupa de problemele liberei circulații a forței de muncă din UE, pe baza conlucrării cu autoritățile naționale implicate. Această agenție va prelua personalul și instrumentele EURES care funcționează din 1994, într-o sferă mult mai cuprinzătoare de sarcini, competențe și responsabilități. Agenția va avea o structură de 144 de persoane și un buget de 151 milioane de euro pentru următorii doi ani. Opiniile referitoare la oportunitatea și reființarea acestei agenții au fost împărțite. Sindicatele au susținut acest proiect, patronatele au avut rezerve și temeri apreciabile, iar reprezentanții guvernelor nu au avut un punct de vedere exprimat.
  2. S-a prezentat raportul Auditului efectuat asupra activităților Comisiei UE privind libera circulație a forței de muncă în cadrul UE. În general a fost pozitiv, doar a făcut 6 recomandări Comisiei UE axate pe creșterea eficacității și eficienței activităților din acest domeniu. Un set și mai cuprinzător de recomandări au avut în vedere statele membre UE.
  3. S-au prezentat rezultatele studiului privind migrația forței de muncă în UE în anii trecuți. Principalele țări receptoare de imigranți sunt Germania (cu tendință de creștere), Marea Britanie, Franța, Spania și Italia. Principalele țări furnizoare de emigranți sunt Polonia și România. În discuții s-a ridicat problema Poloniei și României care au rămas fără suficientă forță de muncă calificată datorită emigrării în vest.
  4. Directiva 50/2014, referitoare la implementările cerințelor minime privind intensificarea migrației resurselor umane între statele membre, prin îmbunătățirea achiziției și păstrării drepturilor de pensii suplimentare care are termen fixat 21 mai 2018. Este într-o situație delicată. Doar două state – Germania și Lituania au raportat aplicarea sa. Statele care nu transpun și nu raportează până la termenul din 21 mai 2018 vor fi sancționate. România este în această situație.
  5. S-a adoptat un draft de comunicat privind campania aniversară a 50 ani de circulație liberă a forței de muncă în UE. Și acest document a dat naștere la discuții contradictorii.

Din partea României au participat la această reuniune cu trei reprezentanți ai guvernului, patronatelor (reprezentante de domnul Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu) și sindicatelor.

Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu

Post Your Thoughts