Raportul de activitate al Bancii Europene de Investitii – anul 2015

Sursa: internet

„Banca Europeană de Investiții s-a confruntat cu provocări noi în anul 2015, Pentru a le face față, banca a evoluat. În 2015, am îndeplinit angajamente ambițioase care au transformat o majorare de capital de 10 miliarde de euro în sprijin pentru investiții în valoare de 190 miliarde de euro.

Ne-am implicat mai mult în zonele cele mai dificile din Europa și din lume. Ne-am asigurat ca Planul de investiții pentru Europa este pe drumul cel bun chiar înainte de înființarea structurilor care stau la baza acestuia.

Până la sfârșitul anului 2015, Grupul BEI – BEI și FEI – a aprobat peste 100 de împrumuturi și garanții în cadrul Planului de investiții. Proiectele Fondului european pentru investiții strategice aprobate până acum de către BEI sunt chiar în domeniile de activitate și în sectoarele pe care urmărește să le sprijine Planul de investiții pentru Europa.

Jumătate dintre acestea vizează  energia din surse regenerabile, eficiența energetică, emisiile reduse de dioxid de carbon și mediul. Celelalte includ infrastructura digitală, cercetarea și dezvoltarea, precum și inovarea industrială.”

Werner Hoyer

inovatii

Inovații

Inovarea nu mai este numai despre a veni cu un produs nou. Contează și cum este fabricat acesta. Nu mai este mult până când sistemele de control de tip cloud vor gestiona fabricile din toată lumea, obținând economii de scară. Lanțurile digitalizate de aprovizionare vor funcționa automat, neîntrerupt.

Inovarea americană a depășit-o pe cea europeană în anii 1990, drept urmare firmele care domină serviciile digitale sunt americane – Google, Amazon, Facebook, Apple. Anii ulteriori crizei financiare din 2008 au expus și mai mult lipsa de competitivitate a Europei. Un motiv pentru care economia nu și-a revenit atât de puternic sau rapid ca în SUA a fost lipsa îndelungată de investiții europene în cercetare, digitalizare și educație.

Necesarul de investiții este masiv. Un studiu al economiștilor BEI arată că Europa are nevoie de încă 130 de miliarde de euro pe an pentru a atinge ținta UE de a cheltui 3% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, ceea ce ne-ar aduce mai aproape de ponderea investițiilor în cercetare și dezvoltare din alte economii de vârf. Europa, de asemenea, are nevoie de 90 miliarde de euro pe an pentru a fi la curent cu tehnologiile avansate de producție, 35 miliarde de euro pe an pentru a egala finanțarea americană cu capital de risc, 10 miliarde pentru instituții de învățământ de vârf, precum și 65 miliarde de euro pentru a atinge țintele UE privind internetul în bandă largă, capacitatea centrelor de date și securitatea cibernetică.

Acțiuni întreprinse de BEI

Centrala fotovoltaică Cestas, care a fost inaugurată în decembrie, produce energie curată echivalentă cu consumul casnic al unei treimi din populația orașului Bordeaux din apropiere. Activarea panourilor sale solare, în număr de un milion, reprezintă, de asemenea, un reper important în ceea ce privește energia benefică pentru climă. Cestas este primul proiect fotovoltaic major care poate concura într-adevăr cu centralele electrice cu combustibil fosil.

BEI a avut deseori un rol în proiecte solare fotovoltaice care nu au atras suficiente investiții private. Aceasta a contribuit la finanțarea cercetării care, în final, a condus industria către o perspectivă economică viabilă.

Fondul de investiții Eurofideme III al Mirova, în valoare de 180 milioane de euro, deține o investiție de 30 de milioane de euro în proiectul Cestas, care are o valoare totală de 285 de milioane de euro. Din acest lucru rezultă că BEI deține efectiv o participare la capital în acest proiect, deoarece este un investitor în Eurofiderme III. De asemenea, BEI a aprobat împrumuturi de 42 milioane de euro pentru o banca franceză care a finanțat Cestas.

Planuri mari pentru întreprinderile mici și mijlocii

Cei mai mulți europeni lucrează în întreprinderi mici și mijlocii, ceea ce face ca sprijinul acordat acestui sector să fie un obiectiv vital. În același timp, firmele mici și mijlocii și întreprinderile nou-înființate generează idei inovatoare.

În 2015, BEI a acordat împrumuturi care contribuie la crearea și menținerea a 4,1 milioane de locuri de muncă în IMM-urile din Europa. De asemenea, BEI  dirijat 29% din finanțarea sa către întreprinderile mici și mijlocii și a sprijinit cu 13% mai multe IMM-uri.

FEI, în anul 2015, a dublat acordurile pentru IMM-uri, încheind 85 de tranzacții de participare de capital și 119 tranzacții de garantare microtranzacții, în valoare de 6,96 miliarde de euro, mobilizând 26,89 miliarde de euro.

În toată Europa, IMM-urile obțin cu greutate împrumuturi. Băncile au la dispoziție mulți bani, dar percep firmele mici ca fiind mai riscante decât cele mari. FEIS urmărește ca băncile și investitorii privați să aibă mai multă încredere când investesc banii. În Republica Ceha, FEI  a semnat un acord pentru contragarantarea garanțiilor acordate de CMZRB, o banca de dezvoltare deținută de start.

Până la sfârșitul anului 2015, CMZRB a garantat deja împrumuturi pentru 400 de întreprinderi mici. În următorii doi ani se anticipează că programul va sprijini împrumuturi de 160 milioane de euro pentru 1400 de întreprinderi mici. 

 

Sursa:Raportul de activitate al BEI pe anul 2015.

Post Your Thoughts