ATENTIE! Proprietarii de imobile care au firmele inregistrate la domiciliu, trebuie sa completeze aceasta declaratie!

ATENŢIE!!!   S-a aprobat formularul tipizat ce trebuie completat de către proprietarii persoane fizice pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădirile rezidenţiale/nerezidenţiale/cu destinaţie mixtă. 

Noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, schimbă modalitatea de impozitare a clădirilor, astfel că anumiţi proprietari sunt nevoiţi să depună la Fisc o declaraţie-tip. În caz contrar, birurile vor fi chiar şi de 20 de ori mai mari în cazul bucureştenilor.

De la începutul anului, impozitul pe cladiri va fi determinat în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială, mixtă si nerezidenţială, transmite Primaria Sectorului 3 într-un comunicat de presă.

Pentru clădirile rezidenţiale (folosite doar pentru locuit) proprietarii acestora NU au obligaţia depunerii unei declaraţii.

Pe de altă parte, pentru clădirile nerezidenţiale proprietate a persoanelor fizice (clădiri folosite pentru activităţi administrative, comerciale) proprietarii acestora au obligaţia depunerii unei declaraţii (o puteţi găsi mai jos) la Fisc în care se va justifica valoarea clădirii.

Nedepunerea declaraţiei şi a documentelor justificative până la data de 31.03.2016 va conduce la un calcul al impozitului pe clădiri cu o cota de 2% aplicată valorii impozabile pentru clădirile nerezidenţiale, respectiv impozitul va fi mai mare de peste 10 ori, în cazul bucureştenilor.

Totodată, pentru cladirile cu destinaţie mixtă, impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cel pentru suprafaţă în scop nerezidenţial. Nedepunerea declaraţiei până la 31.03.2016 va conduce la calculul impozitului cu o cota de 2% aplicată valorii impozabile pentru intreaga suprafată, respectiv impozitul va fi de 20 de ori mai mare, pentru bucureşteni.

Obligativitatea depunerii declaraţiei revine atât persoanelor fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, cât şi persoanelor juridice, şi nu tuturor proprietarilor de clădiri, subliniază Primaria Sectorului 3.

 

DECLARAŢIA tipizată ce trebuie completată de către proprietarii persoane fizice pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri.

declaratie

DECLARAŢIA fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren in cazul persoanelor fizice

declaratie impozit

Sursa: ziare.com

Post Your Thoughts