S-a lansat ghidul facultativ de bune practici pentru punerea in aplicare a Directivei 2013/35/UE privind campurile electromagnetice

comisia europeana

Comisia Europeană a lansat în luna noiembrie a anului 2015 “Ghidului facultativ de bune practici pentru punerea în aplicare a Directivei 2013/35/UE privind câmpurile electromagnetice “. Directiva conține cerințele minime de siguranță referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri determinate de câmpurile electromagnetice (CEM).

Ghidul practic a fost elaborat pentru a veni în sprijinul angajatorilor, în special în ajutorul întreprinderile mici și mijlocii, pentru a înțeleagă ce acţiuni vor trebui să întreprindă pentru a se conforma directivei. Totuși, el poate fi util și pentru lucrători, reprezentanții lucrătorilor și autoritățile de reglementare din statele membre. Ghidul constă în două volume și într-un ghid specific pentru IMM-uri.

Volumul I al ghidului practic oferă îndrumări cu privire la efectuarea evaluării riscurilor și alte recomandări privind opțiunile care pot fi disponibile în cazul în care angajatorii trebuie să pună în aplicare noi măsuri de protecție sau de prevenire.

Volumul II cuprinde douăsprezece studii de caz ce prezintă angajatorilor modul de abordare a evaluărilor, ilustrând câteva măsuri preventive și de protecție care ar putea fi selectate și puse în aplicare. Studiile de caz sunt prezentate în contextul unor locuri de muncă generice, dar au fost compilate pe baza unor situații de lucru reale.

Ghidul pentru IMM-uri ajută la efectuarea unei evaluări inițiale a riscurilor determinate de CEM la locul de muncă. Pe baza rezultatelor acestei evaluări, el va facilita luarea unor măsuri ca urmare a Directivei privind CEM. Ghidul este conceput în așa fel încât angajatorii care respectă deja legislația să poată determina rapid riscurile. Ghidul nu are un caracter juridic obligatoriu și nu oferă o interpretare a cerințelor juridice specifice pe care este posibil să trebuiască să le respecte IMM-urile.

Pentru informații mai detaliate, inclusiv privind evaluarea expunerii și măsurile preventive, puteți consulta ghidul facultativ de bune practici pentru punerea în aplicare a Directivei 2013/35/UE: http://bookshop.europa.eu/ro/non-binding-guide-to-good-practice-for-implementing-directive-2013-35-eu-electromagnetic-fields-pbKE0415140/ .

Publicația este disponibilă în format electronic în toate limbile oficiale ale UE.

Post Your Thoughts