În cadrul conferinţei de presă organizată în data de 08 decembrie 2015 de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România au participat Prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR, dl. Florin Jianu şi dl. Liviu Rogojinaru , Vicepreşedinţi şi dl. Ion Glişcă, preşedinte PIMM Argeş şi s-au prezentat următoarele subiecte:
CNIPMMR a considerat ca principale următoarele priorităţi:
*Vă transmiemt ataşat toate priorităţile IMM-urilor cu lista măsurilor de operaţionalizare pentru noul Guvern în anul 2016 realizate de către CNIPMMR.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 04-07 decembrie 2015 o consultare privind creşterea salariului minim pe economie în anul 2016, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului şi ai CNIPMMR.
Astfel, în urma sondajului realizat, 76% dintre cei chestionaţi consideră că o creştere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultăţi întreprinderii, 62% au fost de părere că o creştere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariaţi şi 84% au afirmat că vor exista şi efecte asupra grilei de salarizare la nivelul întreprinderii (pentru toti salariaţii). De asemenea, întrebaţi ce măsură consideră că sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura creşterea salariului minim în anul 2016, aceştia au solicitat: 80% stimularea investiţiilor, 75% simplificarea birocraţiei, 62% scăderea fiscalităţii 48% solicitând alte măsuri.
CNIPMMR apreciază că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern nu a inclus o creştere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor, Guvernul şi partidele parlamentare nu vor lua o decizie în acest domeniu, fără o fundamentare riguroasă, fără realizarea unei notei de impact, fără aplicarea Testului IMM şi fără consultarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor.
Problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordată în mod sistemic, cu luarea în considerare a următoarelor aspecte:
Societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 sunt obligate SĂ ASIGURE PAZA bunurilor ori valorilor deţinute cu orice titlu, conform art. 2 alin. 1 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată.[1]
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, prevăd că adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege se realizează PE BAZA UNEI ANALIZE DE RISC LA SECURITATE FIZICĂ, iar elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucţiunilor emise de ministrul administraţiei şi internelor.[2]
În practică sunt foarte puţini specialişti în domeniul evaluării riscului la securitatea fizică, iar deţinerea de competenţe profesionale în domeniu presupune :
– formatori specializaţi în domeniul analizei de risc la securitate fizică;
– costuri pentru societăţi pentru plata serviciilor de realizare a analizei de risc (minim 600 Euro)
Raportat la numărul de socieţăti active de 744.973, în luna octombrie 2015, conform ONRC, întreprinzătorii se află în imposibilitatea respectării obligaţiei stabilite prin normele metodologice, fiind pasibili, începând cu data de 01 ianuarie 2016, de amenzi.
S-au instituit necesităţile eliminării obligativităţii societăţilor de a elabora ”analiză de risc la securitate fizică” cu abrogarea articolelor din HG nr. 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice şi a instrucţiunii ministrului de interne privind elaborarea analizei de risc (Instrucţiunea nr. 9/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 164/2013).
Principalele 4 obiective ale proiectului finalizat în data de 15 decembrie 2015 au fost:
Astfel, în urma implementării proiectului au fost înregistrate următoarele rezultate:
[1] Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, prevede la art. 2 alin. 1 că : “(…), societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unităţi, sunt obligate să asigure PAZA acestora.”
[2] HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prevede la art. 2
“(1) Adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitate fizică.
(2)Elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucţiunilor emise de ministrul administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”