Reuniune de afaceri cu potentiali parteneri din Taiwan
03/09/2015Modul de acordare a punctajelor în cadrul programului „SRL – D”
03/09/2015Analiză comparativă a evoluţiei exporturilor de medicamente ale României pe piaţa SUA, comparativ cu cele ale ţărilor vecine din Europa centrală şi de est 2010-2014.
România a fost şi este un producător tradiţional de medicamente în Europa Centrală şi de Est, însă nu şi un exportator semnificativ pe piaţa americană, costurile de producţie ridicate determinând o competitivitate redusă a produselor noastre la export, în raport cu concurenţa externă, mai ales cu cea provenită din Europa de Vest, Israel, India sau Canada.
Majoritatea exporturilor româneşti sunt în cadrul grupei 3004 (medicamente constituite din produse amestecate sau neamestecate, preparate în scopuri terapeutice sau profilactice, prezentate sub formă de doze – inclusiv cele care se administrează subcutanat – sau condiţionate pentru vânzarea cu amânuntul), din care provin aproximativ 3/4 din importurile americane. De asemenea, există livrări româneşti, cel puţin la nivelul anului 2014, în cadrul grupei 3003 (medicamente constituite din produse amestecate între ele, preparate pentru utilizări terapeutice sau profilactice, dar neprezentate sub formă de doze, nici condiţionate pentru vânzarea cu amănuntul), care contează cu doar 0,73% în totalul importurilor americane de produse farmaceutice.
Exporturile totale de medicamente ale României, către toţi partenerii la nivel global, au avut, în perioada analizată, o evoluţie diferită de evoluţia exporturilor pe relaţia cu SUA, respectiv o scădere de 8,8% faţă de 2013(de la 1,216 miliarde de dolari la 1,108 miliarde de dolari), însă cu o creştere de 45,6% comparativ cu anul 2010, când exporturile româneşti au fost de numai 761,1 milioane dolari.
În pofida unor taxe vamale modice impuse de autorităţile americane, cuprinse între 0 şi maxim 5%, din punct de vedere valoric, exporturile României de medicamente pe piaţa SUA sunt extrem de reduse.
Pe baza datelor avute la dispoziţie, constatăm că ţara noastră se află abia pe locul 40 între furnizorii mondiali de asftel de produse în SUA, iar comparativ cu celelalte ţări central şi est-europene competitoare din vecinătatea noastră, România se situează pe poziţia a-6-a, din 13.
La exportul din cadrul grupei 3004, unde România are majoritatea exporturilor în SUA, în 2014, ne situăm pe locul 5 din 13 tări analizate (România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia, Republica Moldova, Turcia, Slovacia, Serbia, Ucraina şi Republica Cehă), cu exporturi de 14,477 milioane de dolari.
Pentru anul 2018, se prognozează că principalele tipuri de medicamente de specialitate care vor fi comercializate la nivel mondial, vor fi cele oncologice, diabetice, autoimune, sănătate mintală, pentru durere, hipertensiune, respiratorii, antiulceroase, dermatologice, colesterol.
Sursa: https://www.portaldecomert.ro/Stiri-Analiza-comparativa-evolu%c8%9biei-exporturilor-medicamente-19655.htm