CARGO sau CMR? 5 diferente pe care beneficiarul transportului tau trebuie sa le stie

persoane-juridice-asigurare-cmr-raspundere-caraus-rutierDesi au legatura, apartinand domeniului transportului de marfuri, asigurarile Cargo si CMR au caracteristici diferite, chiar daca se aplica aceluiasi transport,  acestea sunt complementare.

In mod obisnuit, asigurarea CARGO este incheiata de proprietarul marfurilor, iar mod exceptional se poate incheia si de Casa de expeditie sau Logistician in numele proprietarului. Polita CMR  acoperă daunele pe care transportatorii le produc mărfurilor pe timpul transportului, fiind incheiata de catre transportatori.

Este important de stiu ca asigurarea CMR nu asigura marfurile, ci raspunderea transportatorului pentru marfurile transportate.

Iata cateva dintre diferente:

  1. Obiectul asigurarii: Asigurarea CMR acopera transportatorul rutier de marfuri, iar Cargo este o asigurare a marfurilor.
  2. Acoperire: Polita Cargo acopera daunele produse marfurilor transportate din orice cauza – toate riscurile sau din riscuri numite, precum si din eventuale riscuri specifice marfurilor transportate.

Asigurarea CMR despagubeste proprietarul bunurilor pentru daunele produse marfurilor transportate exclusiv din vina transportatorului.

  1. Excluderile pentru asigurarea Cargo: daune ca urmare a unei pregatiri  necorespunzatoare a marfurilor la transport sau datorate naturii/specificului marfurilor transportate.

In cazul CMR sunt excluse toate daunele ce nu se produc din vina exclusiva a transportatorului.

  1. Asigurarea CMR poate acoperi pagubele produse ca urmare a intarzierii livrarii.
  2. Despagubiri: Asigurarea Cargo acorda despagubiri pentru pagubele produse marfurilor la valoarea reala a acestora si a cheltuielilor asigurate,

Conform conventiei CMR, despagubirea se acorda pana la limita de raspundere pe eveniment (chiar daca valoarea de despagubire excede limita pe kg stabilita prin conventie).

Din momentul plecarii si pana la destinatie transportul de marfuri implica multe riscuri pe care atat transportatorul, cat si proprietarul marfurilor trebuie sa le gestioneze impreuna cu asiguratorul avand la dispozitie solutii ce tin cont de diversitatea şi dinamica activităţilor lor de business.

Groupama Asigurări preia grijile provocate de riscuri și oferă suport și continuitate prin asigurari dedicate.

03.10.15_MP_GA_webbannere-01

Post Your Thoughts