Protocol de colaborare cu CCIR
18/02/20150% impozit pentru intreprinzatorii debutanti
19/02/2015La 15 februarie 2015, 18.000 de firme de tip SR L-D erau active la nivel naţional, înregistrând o creştere de 1.000 de companii de la 1 Ianuarie 2015.
„Cele 1000 de noi companii înființate numai în prima lună a anului 2015 și succesul înregistrat de Programul SRL-D se datorează tinerilor, ideilor acestora, dar și sistemului facil de aplicare. Inițiativa trebuie susținută în continuare prin creșterea sumei aferente fiecărui plan de afaceri, dar și a bugetului total alocat inițiativei. Soluția cea mai potrivită poate fi decontarea programului prin intermediul instrumentelor europene. Astfel, vom putea contribui la crearea unei generații de antreprenori încrezători în forțele proprii, apreciați la adevărata valoare – principalii susținători ai economiei, principalii creatori de locuri de muncă.”, a declarat domnul Florin Jianu.
Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D) a fost lansat în urmă cu 4 ani prin intermediul OUG 6/ 2011, fiind dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, fără experienţă antreprenorială. La iniţiativa ministrului Florin Jianu, instrumentul legislativ a fost modificat în iulie 2014 astfel încât orice român, indiferent de vârstă, care nu a mai avut o afacere şi doreste să îşi deschidă propria microîntreprindere să o poată face în mod gratuit. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului. Cea de-a doua componentă a programului prevede sprijinul financiar:
- acordarea de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri;
- garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.