CNIPMMR va premia cei mai buni întreprinzatori din România
01/11/2013Congres International de Afaceri: Noile Oportunitati de Afaceri – dezvoltarea de la nivel local la nivel global
14/11/2013Ediția a XXI-a | TOP 2012
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a organizat in data de 6 Noiembrie 2013, la Ateneul Roman (Filarmonica George Enescu), cea de a XXI-a editie a TOPULUI NATIONAL AL FIRMELOR PRIVATE DIN ROMANIA – TOP 2012, eveniment deosebit de important pentru mediul de afaceri, care asigura recunoasterea meritelor intreprinzatorilor si promovarea celor mai performante intreprinderi,transpunand bunele practici internationale in domeniu, cu o traditie indelungata si care este recunoscut la nivel european si international (de catre Uniunea Europeana a Artizanatului si a Intreprinderilor Mici si Mijlocii – UEAPME si de catre Asociatia Mondiala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii – WASME).
Printre personalitatile care au participat la festivitatea de premiere a intreprinzatorilor s-au numarat:
- Traian Basescu, Presedintele Romaniei
- Andrei-Dominic Gerea, Ministrul Economiei
- Florian Costache, Presedinte Consiliul Economic si Social
- Dumitru Dan Enache, Secretar de Stat, Ministerul Economiei
- S.R. Printul Paul de Romania si Printesa Lia
- Domnica Baghina, Presedinte CECCAR.
A fost transmis un mesaj din partea Primului-ministru, dl. Victor Ponta si s-au prezentat mesaje video din partea domnului Daniel Calleja Crespo, Directorul General al Directoratului General Intreprinderi si Industrie, Comisia Europeana precum si adomnului Henri Malosse, Presedintele Comitetului Economic si Social European (CESE).
Dl. prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a mentionat ca editia din acest an a Topului a relevat din punct de vedere al performantelor o situatie asemanatoare cu cea din anul precedent. “Organizarea Topului firmelor are ca scop, ca in fiecare an, evidentierea aportului determinant pe care agentii economici, de toate marimile, il au la dezvoltarea economiei, la crearea de produse si servicii, la asigurarea de locuri de munca. Mai putin de jumatate dintre firme reusesc sa genereze profit, iar performantele celor mai bune firme la toate categoriile manifesta in general o tendinta de aplatizare. Este insa pozitiv faptul ca exista un numar apreciabil de companii care, la indicatorii luati in calcul: productivitate, profit, cifra de afaceri si performanta economica generala, au niveluri ridicate, apropiate de cele din anii precedenti. In plus, ca in fiecare an am identificat firme care au realizat performante foarte bune in anumite domenii – inovare, export, calitatea produselor, etc.”.
E.S. dl. Traian Basescu, Presedintele Romaniei a specificat ca, “daca vrem sa avem o garantie a cresterii economice, ea trebuie indreptata, ca speranta, dar si ca sprijin, catre investitorul autohton. (…) Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie sa continue pentru a da sansa exact economiei reale. (…) Trebuie sa gasim solutii ca mediul de afaceri sa aiba o atmosfera cat mai confortabila din punct de vedere al numarului de taxe, de impozite si al obligatiilor fata de stat in general”. “Cele doua probleme, finantarea IMM-urilor si costul ridicat al energiei, vor trebui sa-si gaseasca solutii nu numai la nivel national, dar si la nivel european pentru ca mediul de afaceri din Romania nu este izolat, nu e o insula.” a mai precizat dl. Presedinte Basescu. Cu acest prilej domnia sa a anuntat ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, odata cu inceperea noului exercitiu bugetar, s-au creat foarte multe instrumente de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii, cel mai tentant si probabil, cel mai eficient, care tine strict de Guvernul Romaniei, fiind sistemul de garantare a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii din fondurile de coeziune prin care Romania are, pentru exercitiul financiar urmator, 2014 – 2020, alocate circa 23 de miliarde fonduri de coeziune, orice stat din Uniunea Europeana avand dreptul sa utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru intreprinderi mici si mijlocii, in mod direct sau putand sa-si multiplice resursele puse la dispozitie intreprinderilor mici si mijlocii, renuntand in prima faza la parte din banii de coeziune.
Dl. Prim-ministru Victor Ponta a transmis un mesaj intreprinzatorilor participanti la Topul National al Firmelor Private din Romania, prin care a precizat ca “am facut eforturi pentru plata arieratelor catre mediul privat, am incercat ca, prin accesarea de impumuturi externe, sa permitem bancilor sa crediteze companiile autohtone, am acordat plati anticipate din buget pentru ca proiectele din fonduri europene pe POS CCE sa mearga inainte, facem eforturi pentru rambursarea TVA intr-un termen rezonabil. De asemenea vom incepe derularea schemei privind ajutorul de minimis acordat IMM-urilor, promitandu-va ca intregul proces va fi unul transparent. Pe cat posibil pentru perioada care a trecut, am redus birocratia si am continuat politica de scadere a numarului de taxe pe care le plateste mediul privat.”
In cadrul discursului domniei sale, dl. Andrei – Dominic Gerea Ministrul Economiei, s-a referit la importanta consolidarii capacitatii intreprinderilor mici si mijlocii, in scopul cresterii competitivitatii lor, invitand, pe aceasta cale, mediul de afaceri sa participe la dezbaterea publica pe tema Strategiei Nationale de Competitivitate. De asemenea, printre temele abordate de ministrul economiei, a fost si cea referitoare la masurile de promovare a exporturilor si accesul pe alte piete, care atrag inclusiv reconsiderarea activitatii reprezentantilor economici in reteaua externa. Acestia trebuie sa vina in intampinarea nevoilor mediului de afaceri roman, sa promoveze intreprinderile romanesti, sa caute parteneri economici care sa poata asigura un schimb comercial pe alte baze, care sa poata asigura cresterea nivelului de schimburi economice intre Romania si tarile partenere.
In cadrul evenimentului au fost premiate societatile comerciale situate pe primele locuri in: Clasamentele Generale la nivel national, pe categorii: microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari, Clasamentul National pe domenii de activitate – cod CAEN (micro intreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii, mari si nou infiintate), Clasamentul Regional (micro intreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii, mari si nou infiintate) si au fost acordate mai multe categorii de premii pentru performante calitative si /sau cantitative deosebite, dintre care premiile din partea Uniunii Europene a Artizanatului si a IMM-urilor (UEAPME), premiul din partea Asociatiei Mondiale a IMM-urilor – WASME, premiile Speciale la nivel national si premiile pentru excelenta in afaceri.
Festivitatea de premiere a intreprinzatorilor in cadrul celei de-a XXI-a editii a Topulului National al Firmelor Private din Romania a fost finalizata cu aprobarea Rezolutiei participantilor, elaborata pe baza unei ample consultari a intreprinzatorilor, in vederea stabilirii celor 10 prioritati majore ale mediului de afaceri pentru anul 2014. Consultarea a avut loc sub forma unui referendum in randul participantilor la eveniment, raspunzand peste 500 de intreprinzatori, reprezentand cele mai performante intreprinderi din Romania, care au evidentiat urmatoarele 10 prioritati pentru mediul de afaceri:
- MASURI PENTRU CREAREA UNUI MEDIUL MEDIU DE AFACERI FAVORABIL IMM-URILORprivind asigurarea unui mediu de afaceri favorabil si prietenos, a unui cadru legal stabil si predictibil, bazat pe reducerea birocratiei; aplicarea celor 3 componente ale reglementarii inteligente (smart regulation) la nivel national
- ADOPTAREA UNEI NOI LEGI PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII
- RELANSAREA PROCESULUI INVESTITIONAL
- REDUCEREA FISCALITATII si imbunatatirea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala
- IMBUNATATIREA ABSORBTIEI FONDURILOR STRUCTURALE
- Crearea prin intermediul progremelor finantate din fondurile europene, alocate pentru perioada 2014 – 2020, a unor FONDURI SIMILARE CU CELE DIN UNIUNEA EUROPEANA
- IMBUNATATIREA ACCESULUI IMM-URILOR LA FINANTARE
- STIMULAREA CREARII DE LOCURI DE MUNCA IN SECTORUL PRIVAT
- IMBUNATATIREA LEGISLATIEI PRIVIND ACHIZITIILE PUBLICE
- SUSTINEREA DISTRIBUTIEI SI COMERCIALIZARII PRODUSELOR IMM-URILOR
Partenerii principali ai evenimentului au fost Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) si Casa de vinuri Cotnari.
Partenerul exclusiv al evenimentului pentru domeniul asigurarilor a fost Groupama Asigurari SA.
Partenerul evenimentului a fost Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Sponsorii principali ai evenimentului au fost YMENS si Astra Vagoane.
Sponsorii au fost Benvenuti, Interconstruct, Coral, AEM si Intesa Sanpaolo Bank.
Partnerul media principal a fost The Money Channel TV.
Partenerii media ai evenimentului au fost: immromania.ro, Adevarul, Agerpres, Avocatnet.ro, Bestjobs, Bursa, Business-Adviser.ro, Business Point, Business Woman, Business24, Calendar evenimente, Centruldepresa.ro, ClubAfaceri.ro, Computerworld, Comunicatedepresa.ro, Communicatemedia.ro, Conso.ro, Creanga de aur, Curierul national, Ecomunicate.ro, Efin, The Epoch Times, Legalmagazin.ro, Livepr, Manager.ro, Rentrop&Straton, Media Bloc, National TV, Smartfinancial, Spin Media, Risco, Top Business, Ziare.com, Wopa.