Oportunitate de participare gratuita la „Targul furnizorilor mici si mijlocii ce deservesc industria petroliera”
14/06/2013PESTE 200 DE EXPOZANŢI ÎNSCRIŞI LA PRIMUL TÂRG DEDICAT FURNIZORILOR MICI ŞI MIJLOCII DIN INDUSTRIA PETROLIERĂ
21/06/2013„Argumentele care sustin pozitia Romaniei fata de Directiva Produselor din Tutun nu vizeaza numai veniturile de sute de milioane de euro pe care industria tutunului le varsa cu regularitate la bugetul de stat, ci si supravietuirea comertului traditional in tara. In formularea acestei pozitii, salutam faptul ca Guvernul a tinut cont de doleantele miilor de retaileri ale caror mici intreprinderi ar fi fost, altfel, puse fata in fata cu falimentul,” a spus Ovidiu Nicolescu, Presedintele Consiliului National al Inteprinderilor Private Mici si Mijlocii din România.
Retailul independent, de dimensiuni mici si medii, se afla si asa in dificultate in prezent, în principal din cauza scaderii apetitului pentru consum al românilor pe fondul unei puteri de cumparare in scadere, dar si al expansiunii puternice a marilor retele internationale, care cuceresc agresiv piata din orasele cu peste 25.000 de locuitori. În plus, zonele nefiscalizate ale sectorului (piata neagra, piata gri) reprezinta o concurenta neloiala pentru retailerii care actioneaza corect si platesc toate taxele si impozitele prevazute de lege.
Prevederile noii Directive pentru Produsele din Tutun – care interziceau comercializarea tigaretelor mentolate si a celor slim – ar fi deschis un nou segment de piata contrabandistilor, in valoare de sute de milioane de euro, in detrimentul micilor comercianti. Prin standardizarea pachetelor de tigari, ea ar fi permis, de asemenea, extinderea fenomenului de contrafacere, afectand astfel grav nu numai comerciantii, dar si consumatorii de tigari.
“Aproape 19.000 de locuri de munca s-ar fi putut pierde, in baza prevederilor Directivei, majoritatea acestora provenind din comert, de la micii intreprinzatori care ar fi pierdut o sursa importanta de venit si de trafic. Sunt oameni care traiesc din afacerea lor, platesc si ei taxe la stat si nu au o varianta viabila de recalificare sau reconversie. Pe langa pierderile directe, din colectarea de accize, pierderea acestor locuri de munca ar fi putut crea probleme majore in contextul economic actual” a adaugat Nicolescu.
In luna aprilie, peste 22.000 de retaileri au semnat o petitie care urmarea sa atraga atentia decidentilor romani asupra implicatiilor locale ale Directivei Europene privind produsele de tutun si sa-i determine sa ia atitudine pentru protejarea drepturilor comerciantilor români, puternic afectati de reglementarile propuse. Documentul a fost trimis la Presedintia Romaniei, la Camera Deputatilor, la Senat si la Guvern.