Finalizarea proiectului DIASPORA RESTART
11/01/2021Vaccinarea impotriva COVID-19 – cand si unde ne vom vaccina?
11/01/2021CONTEXTUL ACTUAL
Având în vedere:
- Lipsa alocării sumelor necesare finanţării.
Iniţial pentru măsura 2 au fost alocaţi 350 milioane EURO, această sumă ajungând pentru aproximativ 3000 de beneficiari. Ulterior, Guvernul a adoptat OUG nr. 199/2000 prin care a crescut bugetul măsurii 2 la valoarea de 1,067 miliarde EURO, din care 142 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat, pentru finanţarea tuturor celor 22.226 aplicaţii admise electronic. La acest moment suplimentarea de buget este doar scriptică doarece bugetul pe anul 2021 nu a fost adoptat.
- Declarațiile oficialilor conform carora timpul de analiză al cererilor de finanţare pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru este îndelungat.
În prezent din informaţiile publice rezultă că sunt analizate 90 de cereri/zi din cele 17.430 rămase, ceea ce ne arată că Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-ar mai fi necesare 194 de zile pentru evaluarea tuturor cererilor (aproximativ 10 luni dacă calculăm doar zilele lucrătoare).
- Aplicaţia electronică preia în mod automat cifra de afaceri și numărul de salariaţi ale întreprinderilor solicitante.
În plus, aplicația calculează automat valoarea grantului și valoarea cofinanțării în funcție de cifra de afaceri, generează automat declarațiile care sunt doar semnate de reprezentantul legal/împuternicit.
- Contextul economic dificil cu care se confruntă mediul de afaceri, în special IMM-urile care îşi văd activitatea economică limitată sau chiar închisă în anumite situaţii şi care se confruntă cu o lipsă gravă de lichidităţi;
- Scopul imediat al finanţării este asigurarea rapidă de finanţare pentru IMM-uri în vederea prevenirii dispariţiei acestora din mediul economic românesc;
- Perioada îndelungată scursă de la data adoptării OUG nr. 130/2020, respectiv 31 iulie 2020 şi data la care firmele aflate în dificultate au putut să aplice;
- Numeroasele modificări aduse actului normativ, precum şi faptul că acestea trebuie notificate şi supuse avizului Comisiei Europene (neexistând informaţii că modificările aduse OUG 130/2020 prin Legea nr. 220/2020 au fost comunicate către Comisia Europeană).
POZIŢIA CNIPMMR
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului:
- Finalizarea etapei de analiză a cererilor în termen de 2 săptămâni, având în vedere că în această etapă se verifică încadrarea activităţii economice în codurile CAEN stabilite prin OUG nr.130/2020 cu modificările şi completările ulterioare şi înregistrarea corespunzătoare a documentelor necesare în aplicaţie.
- Alocarea sumelor bugetare necesare derulării măsurii 2 conform art. 27, alin. 3 din OUG nr.130/2020 cu modificările şi completările ulterioare “Bugetele pentru formele de sprijin sub formă de granturi prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c) sunt indicative şi se pot reloca între tipurile de măsuri în funcţie de nevoile IMM-urilor şi în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanţă de urgenţă, în limita alocărilor cu această destinaţie din POC şi facilitatea de finanţare REACT-EU.”, astfel încât plata către beneficiari să se facă până la sfârşitul lunii februarie.
- Verificarea criteriilor de încadrare în categoria IMM-uri să se facă pe bază de eşantion, conform OUG nr. 130/2020 cu modificările şi completările ulterioare. Verificare poate fi realizată atât în faza de evaluare a cererii de finanţare dar şi ulterior, după semnarea contractului de finanţare, astfel cum se menţionează la art. 10, alin. (3) din OUG nr. 130/2020. “Verificarea încadrării beneficiarului în categoria IMM se realizează pe bază de eşantion, de către MEEMA/AIMMAIPE după depunerea cererii de finanţare şi încheierea contractelor de finanţare, cu condiţia recuperării sprijinului din fonduri externe nerambursabile dacă beneficiarul nu se încadrează în categoria de IMM la data depunerii cererii de finanţare.”
- Transparentizarea modului de evaluare a cererilor depuse şi a plăţilor către beneficiarii finanţării;
- Asigurarea finanţării necesară tuturor beneficiarilor admişi
Indiferent de criteriul de alocare a finanțării „primul venit, primul servit” prevazut în OUG nr.130/2020, din modificările aduse prin OUG nr. 199/2020 rezultă vor fi finanțați toți beneficiarii.
Prin urmare, pentru ca toți beneficiarii să-și primească banii la timp, este important ca etapa de evaluare a aplicațiilor să se încheie în termen de 2 săptămâni iar plata sumelor solicitate prin acestea să se facă până la sfârșitul lunii februarie.
- Pentru a nu apărea alte impedimente în procesul de alocare a acestor fonduri, dacă nu s-a realizat încă, să se notifice cu celeritate modificările aduse celor 3 scheme de finanțare prin Legea nr.220/2020 către Comisia Europeană.