Întâlnirea dintre Prim-Ministrul României și reprezentanții CNIPMMR
14/02/2024Schimbări legale cu privire la negocierea colectivă și dialogul social
20/02/2024Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) implementează în perioada 01.02.2024 – 31.01.2029 proiectul IMM ROMANIA (ID 309451), proiect co-finanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare, axa de prioritate P1. Modernizarea instituțiilor pieței muncii, titlul de apel: Consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare – Confederații.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea dialogului social prin creșterea capacității administrative a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în implementarea de activități specifice îmbunătățirii și modernizării dialogului social, precum și întărirea rolului organizației pe piața muncii și implicarea în domeniul ocupării și formării profesionale, timp de 5 ani de zile. Proiectul se implementează la nivel național.
Obiective specifice ale proiectului:
- OBS 1: Susținerea capacității CNIPMMR pentru a colecta și analiza informații cu privire la tendințele manifestate la nivel național, sectorial sau regional, prin realizarea de analize anuale: Carta Albă a IMM-urilor, Carta Albă a Turismului, Carta Albă a Agriculturii, barometru anual privind negocierile colective.
- OBS 2: Facilitarea accesului la expertiză a CNIPMMR în vederea elaborării unor puncte de vedere coerente și eficiente pe marginea proiectelor de acte normative si politici publice supuse dezbaterii publice.
- OBS 3: Îmbunătățirea calității expertizei CNIPMMR pentru a furniza servicii de calitate membrilor săi precum și pentru a îmbunătăți implicarea efectivă a organizației în dialogul social.
- OBS 4: Îmbunătățirea managementului organizațional, a planificării strategice precum și optimizarea fluxurilor instituționale ale CNIPMMR prin digitalizarea activității.
- OBS 5: Creșterea calității reprezentării de către CNIPMMR prin furnizarea de programe de formare în diferite domenii și realizarea unei campanii de atragere de noi membri, precum și prin oferirea unor oportunități pentru schimb de informații la nivelul partenerilor sociali.
- OBS 6: Sprijinirea partenerilor sociali în a încheia acorduri de cooperare bipartite la nivel de grup de unități, sectorial sau national prin realizarea unei campanii de promovarea.
- OBS 7: Dezvoltarea și implementarea de acorduri transnaționale și preluarea unor bune practici în ceea ce privește dialogul social și piața muncii la nivel european.
Grupul tinta al proiectului este format din 400 de membri, 25 de specialiști ai CNIPMMR și ai structurilor și 40 de organizații patronale. Acesta va beneficia de analize în cadrul activității A1, servicii (consultanță, digitalizare, promovare, etc.) în activitatea A2, evenimente și formare din activitatea A3 și vor participa în cadrul acțiunilor dedicate negocierilor colective și experiențelor internaționale desfășurate în activitatea A4.
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI
Activitatea A.1. Realizarea de analize cu privire la tendințele manifestate la nivel național și sectorial. Formată din următoarele subactivități:
A.1.1 Realizarea de analize naționale, sectoriale și pe domenii relevante
A.1.2 Realizarea de cercetări și sondaje pe marginea proiectelor de acte normative și politicilor publice supuse dezbaterii publice, care au impact asupra IMM-urilor și elaborarea punctelor de vedere
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Activitatea A.2. Dezvoltarea și furnizarea de servicii și asigurarea de resurse pentru membri. Formată din următoarele subactivități:
A2.1 Măsuri destinate îmbunătățirii calității expertizei specialiștilor CNIPMMR
A2.2 Dezvoltarea și furnizarea de servicii pentru membri
A2.3 Campanii de promovare
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Activitatea A.3. Derularea de programe de formare în vederea creșterii calității reprezentării de către partenerii sociali. Formată din următoarele subactivități:
A3.1. Crearea unor oportunități pentru schimb de informații între parteneri sociali, atât la nivel național, dar și inter-sectorial sau regional în vederea creșterii calității reprezentării partenerilor sociali
A3.2 Pregătirea și dezvoltarea unui curriculum care să conțină principalele competențe necesare la nivelul structurilor partenerilor sociali și pregătirea unui pachet de cursuri care să contribuie la îmbunătățirea capacității de dialog a partenerilor
A3.3 Furnizarea de programe de formare pentru reprezentanții partenerilor sociali, în vederea îmbunătățirii calității expertizei partenerilor sociali reprezentativi pentru a furniza servicii de calitate membrilor săi, precum și pentru a îmbunătăți implicarea efectivă a acestora în dialogul social, indiferent de nivel
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Activitatea A.4. Alte măsuri de sprijin pentru consolidarea CNIPMMR. Formată din următoarele subactivități:
A4.1 Măsuri conexe de consolidare – negocieri colective
A4.2. Dezvoltarea și implementarea de acorduri transnaționale
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Activitatea A.5. Managementul proiectului
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Activitatea A.6. Informare și publicitate
Perioadă de implementare: februarie 2024 – ianuarie 2029.
Sumar indicatori prestabiliți de realizare:
- Participanți în programe de pregătire (număr persoane):
- Regiune mai dezvoltată – Țintă: 30 de persoane;
- Regiune mai puțin dezvoltată – Țintă: 395 de persoane.
- Entități sprijinite pentru consolidarea dialogului social (număr entități):
- Regiune mai dezvoltată – Țintă: 1 entitate;
- Regiune mai puțin dezvoltată – Țintă: 39 de entități.
Sumar indicatori prestabiliți de rezultat:
- Entități ale partenerilor sociali cu capacitatea consolidată în dialog social și activități specifice pieței muncii (număr entități):
- Regiune mai puțin dezvoltată – Țintă: 39 de entități;
- Regiune mai dezvoltată – Țintă: 1 entitate.
- Participanți care au finalizat formarea cu certificat/care au participat la schimb de bune practici/ instruiri (număr persoane):
- Regiune mai dezvoltată – Țintă: 30 de persoane;
- Regiune mai puțin dezvoltată – Țintă: 395 de persoane.
Puteți descărca aici varianta PDF
Bugetul total al proiectului este de 37.215.892,08 lei, cofinanțarea UE fiind de 28.434.614,12 lei (76,40%).
Date de contact:
CNIPMMR – www.cnipmmr.ro
E-mail: office@smeprojects.ro / office@cnipmmr.ro
Telefon: 021-312.68.93