Orchestrarea forței de muncă din ecosisteme
13/11/2023CNIPMMR a organizat evenimentul ”Antreprenoriat și Digitalizare”
20/11/2023Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) în parteneriat cu SME Norway, structură corespondentă a CNIPMMR ce are ca scop susținerea și dezvoltarea IMM-urilor din Norvegia, a organizat cursul de eficiență energetică pentru IMM-uri la Ploiești în data de 14 si 16 noiembrie 2023 în cadrul proiectului “Energy-efficient SMEs”.
Principalele obiective ale proiectului sunt reprezentate de creșterea conștientizării cu privire la importanța eficienței energetice și a energiei regenerabile prin informarea unui număr considerabil de persoane și reprezentanți ai IMM-urilor, creșterea cunoștințelor privind legislația și programele pentru IMM-uri din domeniul energetic și identificarea instrumentelor de calcul al consumului de energie și a modalităților de minimizare a acestuia în cadrul unui IMM.
Astfel, 27 de antreprenori au participat la al patrulea curs dedicat importanței eficienței energetice și reliefarea modelelor de bună practică norvegiene prezentat de Asmund Prytz – expert SME Norway si de Ragea Florin – Expert energie, care adus in discutie cateva aspecte legate de ” Cum sa devin un IMM efficient energetic”. Cursul a fost organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) în parteneriat cu cea mai mare organizație pentru IMM-uri din Norvegia, SME Norway.
Informații de background:
Granturile SEE și Norvegia reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegia către o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și să consolideze relațiile bilaterale dintre țările donatoare și 15 UE țări din Europa Centrală și de Sud și din Țările Baltice. Cele trei țări donatoare să coopereze îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de granturi consecutive între 1994 și 2014.Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegia se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Prioritățile pentru această perioadă sunt:
#1 Inovație, cercetare, educație și Competitivitate
#2 Incluziunea socială, angajarea tinerilor și reducerea sărăciei
#3 Mediu, energie, schimbări climatice și economie cu emisii reduse de carbon
#4 Cultură, societate civilă, bună guvernare și drepturi fundamentale
# 5 Justiție și afaceri interne
Eligibilitatea pentru Granturi reflectă criteriile stabilite pentru Fondul de Coeziune al UE destinat țărilor membre în care venitul național brut (VNB) pe locuitor este mai mic peste 90% din media UE.
Schema de granturi SEE și Norvegia constă din două mecanisme financiare. Granturile SEE sunt în comun finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, ale căror contribuțiile se bazează pe PIB-ul lor. Granturi pentru Norvegia sunt finanțate exclusiv de Norvegia.
EEA Grants: www.eeagrants.org
Norway Grants: www.norwaygrants.org