Semnarea acordului de colaborare dintre CNIPMMR și Primăria Municipiului Bucureşti pentru implementarea “BUCHAREST BUSINESS AGENCY”
03/03/2021Sondaj CNIPMMR – Evolutia mediului de afaceri in anul 2021
08/03/2021Raport privind implicarea IMM-urilor în PNRR
Pentru a asigura o implicare semnificativă a organizațiilor de afaceri și a partenerilor sociali, Comisia Europeană a invitat SMEunited să observe, împreună cu organizațiile sale membre, dacă guvernele îndeplinesc această cerință.
Acest raport rezumă rezultatele unui prim sondaj realizat pe această temă și informațiile furnizate de organizațiile membre la seminarii web organizate în cadrul proiectului SMILES cu privire la implicarea lor în PNRR.
Prezentare generală privind implicarea organizațiilor IMM-urilor în procesul de elaborare a PNRR
Rezultatele (tabelul din paginile următoare) arată că toate organizațiile membre sunt conștiente de procesul în curs și au încercat mai mult sau mai puțin activ să se implice în proces.
Din toate organizațiile despre care avem informații, doar cinci (Germania, Suedia, Danemarca, Ungaria și Croația) nu au raportat furnizarea de informații către Guvern pentru PNRR.
Consultare în faza de redactare
Rezultatele privind calitatea consultării în timpul primei faze a procesului (elaborarea unui prim proiect) oferă o imagine mixtă:
- Nicio plângere cu privire la procesul pe care l-am primit de la organizații membre din 15 state membre (Austria, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania).
- Unii membri acuză că procesul de consultare a fost doar un proces formal și mai mult un eveniment de informare, cu posibilități reduse sau doar foarte reduse de a contribui semnificativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru Irlanda, Letonia și Slovenia, unde au avut loc întâlniri cu grupuri mari de diferite tipuri de părți interesate.
- Unii membri din țări cu structuri descentralizate raportează că au fost implicați până acum doar la nivel național, dar nu și la nivel regional. Acesta este cazul Belgiei și Italiei.
- Nicio implicare a partenerilor sociali sau a organizațiilor de IMM-uri în prima fază nu a fost raportată de membri din cinci state membre (Danemarca, Croația, Suedia, Estonia și România).
- Din păcate, pentru două state membre nu avem informații despre situație (Republica Cehă și Slovacia).
Consultare privind (primul) proiect
Sondajul a fost închis pe 26 ianuarie. În acest moment, doar foarte puține organizații membre au primit un prim proiect.
- Un proiect a fost primit de membrii din cinci state membre și procesul de consultare este în desfășurare (Italia, Franța, Polonia, Ungaria și Portugalia).
- În unele țări, guvernul a anunțat deja că nu va avea loc nicio consultare cu privire la primul proiect (Germania, Spania, Lituania, Luxemburg, Austria, Malta, Finlanda și Bulgaria).
- Toți ceilalți membri așteaptă o primă schiță pentru a o analiza.
Prezentare generală a subiectelor prioritare pentru IMM-uri
În timpul seminariilor web SMILES, organizațiile membre ale PNRR au menționat următoarele priorități ale IMM-urilor pentru a fi acoperite de planurile naționale de redresare și reformă:
- Prelungirea măsurilor de criză pentru IMM-uri și PFA-uri
- Sprijin pentru solvabilitate
- Reforme fiscale
- Suport pentru PFA-uri
- Îmbunătățirea mediului de afaceri pentru microîntreprinderi, mereu pe primul loc pe toate agendele
- Sprijin pentru tranziția verde + economie circulară pentru a sprijini IMM-urile locale să fie mai inovatoare
- Digitalizarea afacerilor, infrastructurii, abilităților digitale
- Sprijin pentru internaționalizarea companiilor numai în unele state membre (BE, FR)
- Sprijin pentru politici active pe piața muncii
- Sprijin pentru ucenicie
- Sprijin pentru perfecționarea și recalificarea forței de muncă pentru adulți
- Asigurarea că sprijinul financiar ajunge la IMM-uri
- Dezvoltarea capacității partenerilor sociali naționali/locali
Consultați aici propunerile noastre de programe pentru a fi incluse in PNRR: