Urgentarea acordarii finantarilor pe masura 2 – Capital de lucru pentru IMM-uri
11/01/2021Liberalizarea pietei de energie
11/01/2021Vaccinarea împotriva COVID-19 are loc în trei etape, în fiecare etapă fiind prioritizate anumite grupuri din populația țării cu vârsta peste 18 ani . Această prioritizare este necesară deoarece cantitatea de vaccin necesară este livrată de producător etapizat, în funcție de capacitatea de producție.
În prezent ne aflăm în prima etapă, în care este vaccinat doar personalul din sectorul medical și social. În a doua parte a lunii ianuarie vă începe și a doua etapă, în care vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice și personalul din domeniile cheie, esențiale. Vaccinarea populației generale, care nu se află în grupele de risc, vă începe conform anunțurilor autorităților în luna aprilie.
Pentru etapa a II-a – Populația cu grad ridicat de risc și Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, grupurile incluse sunt:
- Personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere și institutii subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autoritățîi judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
o Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
o Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
o Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
o Unități de producție, transport și distribuție gaze;
o Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
o Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
o Transport de persoane și mărfuri;
o Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
o Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Grupurile incluse în fiecare etapă au fost stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19.
Restul populației adulte vă începe vaccinarea în etapa a III-a, prevăzută să înceapă în luna aprilie din declarațiile de până acum ale autorităților. Pentru etapa a III-a nu va fi necesar certificatul digital calificat (semnătura electronică), acesta fiind solicitat doar în etapele I și II pentru validarea instituțiilor publice și private care realizează înscrierile.
Vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează în prezent în Centre de Vaccinare COVID-19 în baza programării realizate prin Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, realizată de Guvernul României împreună cu Serviciul de Telecomunicațîi Speciale, disponibilă la adresa vaccinare-covid.gov.ro
Programările pentru persoanele care se vaccinează în etapa a II-a vor putea fi realizate începând cu a doua parte a lunii ianuarie prin mai multe modalități:
- Individual, accesând platforma on-line pentru programări
- Prin aparținători (rude, prieteni), pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
- Prin intermediul angajatorilor, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
- Telefonic, prin intermediul call-center județene disponibile pe siteul campaniei de vaccinare COVID-19
- Prin intermediul medicilor de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- Prin intermediul direcțiilor de asistență socială din primărie
- Prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențial.
În Centrele de Vaccinare COVID-19 persoanele programate sunt înregistrate în baza cărții de identitate, consultate, își dau consimțământul informat, sunt vaccinate de personal medical calificat și supravegheate timp de 15 minute dupa vaccinare. De asemenea persoanele vaccinate primesc o adeverință de vaccinare care include și programarea pentru doza de rapel – a doua doză de vaccin care vă trebui administrate după 21 sau 28 de zile, în funcție de vaccinul utilizat.