Topul Firmelor Private din Romania – TOP 2020
13/06/2018Intalnirea presedintelui CNIPMMR, Florin Jianu, cu presedintele Bulgariei, Rumen Radev
15/06/2018Camera Deputaţilor a adoptat în data de 13.06.2018, în calitate de cameră decizională, proiectul de Lege pentru modificarea art.19 alin.(3) din Legea contabilităţii nr.82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr.31/1990, precum şi modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, prin care se acordă dreptul asociaţiilor şi acţionarilor să scoată dividende din societate trimestrial, nu doar anual.
Proiectul adoptat, prin modificarea Legii nr. 31/1990, prevede că „Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opțional trimestrial pe baza situaţiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opţional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, prin legile speciale, regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situațiile financiare anual”.
Reamintim că în prezent[1], dividendele se plătesc anual, iar plata dividendelor în avans constituie infrcaţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani[2].
De asemenea a fost completată în acelaşi sens şi Legea contabilităţii nr. 82/1991, introducându-se dispoziţii care prevăd că „Repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociați se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea general ă a acționarilor sau asociaților, după caz”.
BENEFICIILE PLĂŢII DIVIDENDELOR TRIMESTRIAL
CNIPMMR susţine această îniţiativă care vine în sprijinul deţinătorilor de părţi sociale şi acţiuni, în mod special în IMM-uri, în care funcţia de administrator de cele mai multe ori aparţine deţinătorului de părţi sociale.
Acordarea posibilităţii de a se plăti dividende trimestrial, este un ajutor pentru aceştia, administratorii şi deţinătorii de părţi sociale din IMM-uri fiind cei mai afectaţi de plata anuală a dividendelor, fiind nevoiţi de multe ori să recurgă la alte modalităţi pentru a-şi asigura traiul lunar.
“Plata trimestrială a dividendelor este o măsură de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, aceştia nemaifiind nevoiţi să aştepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei măsuri, având în vedere şi impozitul de 5% pe dividende, se susţine antreprenoriatul în România, încurajând de asemenea și tinerii să îşi deschidă propria afacere. Este o măsură concretă care ar trebui continuată de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continuă a Codului Fiscal sau alte modificări menite să bulverseze mediul de afaceri”, Florin JIANU, președinte CNIPMMR.
[1] Art. 67 alin. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, dividendele „(…) se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat (..)”.
[2] Art. 2721 din Legea societăţilor nr. 31/1990.” Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care.
b) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.”