Editorial: Digitalizarea si managementul intreprinderilor
14/02/2018Lansarea concursului de planuri de afaceri în cadrul proiectului Diaspora ReSTART
15/02/2018Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a declarat, vineri, ca nu recomanda oamenilor sa cumpere proiecte Start-Up Nation gata facute si castigate, ci sa elaboreze propriile planuri de afaceri care sa se plieze pe dorintele si potentialul lor.
Ministrul a participat, vineri, la dezbaterile Consiliului Consultativ pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, etapa obligatorie din punct de vedere legal pentru avizarea programelor si proiectelor pe care ministerul le are anul acesta.
„Am primit foarte multe intrebari daca Start-Up va continua anul acesta. Raspunsul este: da, va continua si anul acesta, iar astazi este una dintre etapele obligatorii, in care discutam cum putem imbunatati acest program. Sunt prezenti absolut toti factorii implicati in derularea proiectului, de la consultanti, la patronate, banci, minister, prin agentiile regionale, fondul de garantare si cel de contragarantare”, a declarat el presei.
Oprea a anuntat, cu aceasta ocazie, ca ministerul va elabora un ghid care sa includa experienta celor care au reusit in acest program, ghid care sa ii ajute pe noii aplicanti.
„Vor fi mai multe modificari anul acesta. Dorin sa simplificam procesul de aprobare. Mai multe consultari vom avea saptamana viitoare”, a precizat oficialul guvernamental.
Intrebat daca va fi pastrata prevederea potrivit careia castigatorii isi pot vinde proiectele, ministrul a raspuns ca si acest subiect este in discutii.
Tot el a precizat ca nu ar recomanda oamenilor sa cumpere proiecte gata facute: „Nu, nu as recomanda sub nicio forma acest lucru. Atunci cand cumpar o afacere poate nu mi se potriveste mie nu este neaparat pe dorintele, pe potentialul meu, pe imaginatia mea ca antreprenor. Start-Up Nation nu este neaparat despre antreprenori, ci despre spiritul antreprenorial”, a subliniat ministrul.
Pe de alta parte, el a admis ca cesiunea partilor sociale este un drept legal, iar proprietatea este sfanta, prin Constitutie, si, chiar daca se ajunge aici, noul proprietar al afacerii va avea aceleasi obligatii.
Oprea a sustinut, totodata, ca pentru editia din acest an a programului exista bani suficienti, insa nu a confirmat faptul ca aplicatia se va deschide in aprilie, asa cum anuntase predecesorul sau, Ilan Laufer.
„Programul 2018 are niste pasi de urmat. Astazi este o etapa foarte importanta. Vedem astazi care sunt rezultatele dezbaterii si cand se finalizeaza voi putea, impreuna cu echipa responsabila de acest program, sa anunt. Nu-mi cereti mie sa anticipez ceva ce inca se dezbate intr-o sala”, a punctat Radu Oprea.
Jurnalistii l-au intrebat pe ministru si care este parerea mediului de afaceri cu privire la efectele „revolutiei fiscale”, dar acesta a refuzat sa raspunda, precizand ca subiectul nu a fost discutat in intalnirea de vineri.