CNIPMMR isi exprima dezacordul fata de informatiile potrivit carora se propune modificarea Codului Fiscal si a sistemului actual de impozitare

Având în vedere informaţiile apărute în presă, potrivit cărora există un proiect de OUG (document de 99 de pagini) prin care se doreşte modificarea substanţială a Codului Fiscal, respectiv:

 • Mărirea contribuţiilor angajaţiilor la CAS de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5% la 8,9%;
 • Dublarea taxării pentru persoanele fizice autoritate
 • Introducerea de contribuţii sociale obligatorii pentru categoriile de venituri reglementate de art. 61 din Codul Fiscal:

a) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură,

b) venituri din cedarea folosinţei bunurilor,

c) venituri din investiţii;

CNIPMMR îşi exprimă dezacordul pentru distribuirea în spaţiul public de informaţii neadevărate care afectează mediul de afaceri şi care pot crea nesiguranţă în privinţa predictibilităţii fiscalităţii din România. De asemenea, CNIPMMR îşi arată surpinderea că un document de 99 de pagini a fost redactat, doar cu scopul de a crea confuzie în randul contribuabililor.

 

POZIŢIA CNIPMMR REFERITOARE LA SISTEMUL DE IMPOZITARE REGLEMENTAT DE CODUL FISCAL 

Preşedintele CNIPMMR, dl. Florin Jianu, a precizat că în cadrul Planului de guvernare al mediului de afaceri 2016-2020, pe care CNIPMMR îl lansează în data de 13 septembrie 2016 se prevede în mod explicit:

 • aplicarea Codului Fiscal astfel cum acesta este adoptat si nemodificare pentru 4 ani;
 • reducerea TVA de la 20% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2017;
 • eliminarea impozitului pe construcţiile speciale începând cu 1 ianuarie 2017;
 • menţinerea cotei de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la 1% pentru cele care au minim 2 salariaţi, 2% pentru cele care au 1 salariat şi 3% pentru cele fără salariaţi;
 • menţinerea impozitării la 1% din venit pentru firmele nou-înființate, cu cel puțin un salariat, constituite pe o durată mai mare de 48 de luni.

“Documentul dat publicității are 99 de pagini, cuprinde modificări multiple şi cu siguranţă a fost lucrat în interiorul Ministerului de Finanţe. Cerem public să ni se comunice cine şi cu ce scop a lucrat acest document şi, de asemenea, cine suportă consecinţele economice ale impactului în rândul investitorilor, angajaţilor şi angajatorilor români”, a menţionat dl. Florin Jianu.

 

 

There is one comment

 1. Marius-Ionut Preoteasa

  Buna ziua,

  Noul impozit specific se aplica sau nu si microintreprinderilor? Din ce inteleg in forma promulgata si publicata in Monitorul Oficial ” Prin derogare de la Titlul II din Codul Fiscal…” fara a mai fi mentionat Titlul III, noul impozit specific este aplicabil doar pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe profit.

  Doresc sa deschid o pizzerie de 40 mp in zona 23 August, Bucuresti Sector 3, si doresc sa stiu daca voi continua demersurile pentru a deschide sau nu, deoarece daca se aplica acest impozit si microintreprinderilor va trebuie sa platesc in jur de 10.000-11.000 Lei anual, ceea ce inseamna faliment dinainte de deschidere.

  Va multumesc si astept cu mare interes raspunsul dvs.!

  O zi frumoasa!

Post Your Thoughts