Teatrul-Restaurant Elisabeta a găzduit joi, 24 martie 2016, întâlnirea lunară a membrilor Colegiului de Excelență în Afaceri.
Invitaţii acestei reuniuni au fost:
Prima temă abordată în cadrul acestei reuniuni a fost Programul Operațional Regional 2014-2020. Prezentarea a fost susținută de dl. Gabriel Friptu, director general AMPOR MDRAP, care a vorbit celor prezenți despre nevoile de dezvoltare cărora le răspunde acest program, obiectivele și bugetul acestuia. Un element de noutate față de anterioara perioadă de programare bugetară, îl constituite bugetul mai mare și multitudinea domeniilor de finanțare, respectiv o alocare totală de 8,25 miliarde de euro, cu 3,54 miliarde de euro mai mult decât Regio 2007–2013 și un număr dublu de axe prioritare – 12 față de 6. În ceea ce privește sectorul de IMM-uri, POR 2014-2020 aduce ca element de noutate un program nou, ”Inițiativa pentru IMM-uri” în cadrul căruia pot aplica pentru finanțare directă orice tip de IMM-uri, de orice dimensiune și schema de finanțare cu risc partajat, cu o dobândă subvenționată.
Având în vedere prezența la această reuniune a dlui. Voicescu Marcel, director în cadrul Direcției salarizare a Ministerului Muncii, discuțiile s-au concentrat în continuare, asupra problemelor legate de migrația forței de muncă și impozitarea veniturilor. În urma acestor discuții, s-a agreat de către majoritatea celor prezenți, că este nevoie de o schimbare majoră în sensul unei politici motivaționale a angajaților și mai ales de o relaxare a impozitării veniturilor. De asemenea, s-a decis ca problemele semnalate de întreprinzători să fie comunicate în scris, conducerii Ministerului Muncii, respectiv d-nei ministru, Claudia-Ana Costea.
Următorul invitat, dl. Rafael Trebolle Larraz vicepreședinte ASEMER – Asociația firmelor spaniole din România, a făcut o scurtă prezentare a organizației. Înființată în septembrie 2013, ASEMER are ca obiectiv principal promovarea și dezvoltarea relațiilor cu caracter economic între societățile spaniole, pe de o parte și organizațiile sau societățile românești, pe de altă parte, evitând concurența neloială și practicile care încalcă etica profesională.
Subiectele de mare interes prezentate, au fost apreciate în mod deosebit de către membrii Colegiului de Excelenta in Afaceri.
În încheiere, dl.profesor, Ovidiu Nicolescu le-a comunicat celor prezenți că următoarea reuniune va avea loc concomitent cu Convenția Natională a CNIPMMR, ce se va desfășura în perioada 14-15 aprilie 2016, la Hotelul Mara din Sinaia, invitându-i pe toți membrii Colegiului de Excelență în Afaceri să ia parte la acest eveniment.
Pentru întâlnirea din luna mai 2016, membrii CEA au stabilit domeniile prioritare de interes, urmând ca invitații să fie factori de decizie din: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ANAF, Asociația Fondurilor de Investiții, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Afacerilor Interne.