CM POR 2014-2020: Microintreprinderile vor avea o contributie obligatorie de 10%

Se estimează că în această lună vor fi lansate primele apeluri de proiecte în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, coordonat de MDRAP, pentru următoarele tipuri de intervenţii: drumuri judeţene, eficienţa energetică în clădiri rezidenţiale, patrimoniu cultural, microîntreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate şi turism. Este vorba despre cele 6 priorităţi de investiţii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publică.

Propunerea de calendar a fost prezentată miercuri, 2 martie a.c., Comitetului de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim.

Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, în prezent, nu putem aplica depunerea electronică a cererilor de finanţare, până la finalizare testării sistemului informatic MYSMIS. Avem în vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hârtie, în faza iniţială”
, a declarat Sorin Maxim.

În paralel, Autoritatea de Management a POR pregăteşte lansarea în consultare publică, până la jumatatea anului 2016, a ghidurilor specifice pentru următoarele domenii:

  • Dezvoltare urbană;
  • Servicii sociale – grup vulnerabil ”bătrâni”;
  • IMM-uri;
  • Eficienţa energetică în clădiri publice şi iluminat public;
  • Mobilitate urbană.

Lansarea de apeluri în cadrul POR 2014-2020 este una dintre priorităţile MDRAP anunţate pentru anul în curs, ţinta fiind de a lansa apeluri pentru cel putin 60% din valoarea alocată programului.

CMPOR a aprobat o serie de decizii, referitoare la priorităţile de investiţii 2.1, 3.1 şi 6.1:

Astfel, pentru apelul de proiecte 2.1 A – Microîntreprinderi a fost aprobată introducerea unei contribuţii financiare obligatorie a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile, (prioritatea de investiţii 2.1. „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”). Decizia are la bază experienţa finanţărilor din perioada de programare precedentă, care a demonstrat că lipsa unei cofinanţări din partea IMM-urilor constituie o barieră în calea creşterii durabile şi a creşterii economice. Totodată, se estimează că măsura ar putea avea efect pozitiv asupra absorbţiei fondurilor, întrucât existenşa unei contribuţii financiare proprii creşte nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toată durata proiectului, de la depunerea şi evaluarea cererii, până la implemenarea şi monitorizarea investiţiei.

„Este o măsură care va duce la creşterea bugetului total disponibil pentru finanţarea din această schemă: programul va putea finanţa, din acelaşi buget, un număr mai mare de investiţii decât în lipsa cofinanţării. Este o premisă pentru utilizarea mai eficientă a banilor alocaţi şi pentru creşterea impactului efectiv al Programului Operaţional Regional”, a declarat Sorin Maxim. Ghidul solicitantului pentru această prioritate s-a aflat în consultare în două etape, pe parcursul cărora s-au primit peste 700 de întrebări, propuneri şi observaţii. A doua etapă de consultare s-a încheiat marţi, 1 martie a.c. După analiza propunerilor transmise în termen, Autoritatea de Management a programului va publica versiunea finala a Ghidului.

Sursa: MDRAP

Post Your Thoughts