COSME 2014-2020
19/11/2015CNIPMMR solicita un departament dedicat IMM-urilor in noul Guvern
20/11/2015Elementele prezentate în continuare, referitoare la utilizarea serviciilor de consultanţă de către IMM-uri, se bazează pe prelucrarea a 1375 de interviuri cu întreprinzători şi manageri de firme, interviuri realizate în primăvara anului 2015 în cadrul unei cercetări moderate de către CNIPMMR.
Decalajul de competitivitate dintre IMM-urile din România şi firmele din Uniunea Europeană este generat inclusiv de accesul limitat la cunoştinţe de natură managerială, economică, juridică, tehnologică etc. Dat fiind faptul că, de regulă, organizaţiile nu dispun de toată paleta de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare derulării adecvate a afacerii într-un mediu concurenţial, utilizarea serviciilor de consultanţă devine o opţiune din ce în ce mai importantă. Rezultatele obţinute relevă faptul că doar 5,21% din IMM-uri au apelat la serviciile unui consultant extern în anul 2014 (figura 1), sugerând existenţa unor bariere explicite sau tacite care obstrucţionează dezvoltarea unor relaţii stabile şi avantajoase între mediul de afaceri productiv şi furnizorii specializaţi de know-how managerial, financiar-contabil, de marketing, juridic, tehnic etc.
Din punctul de vedere al apartenenţei regionale a IMM-urilor, se observă că firmele din regiunea Sud Vest apelează la serviciile de consultanţă într-o măsură mai mare (14,29%), în timp ce întreprinzătorii din firmele de Vest nu au apelat la consultanţi externi. Vezi informaţiile din tabelul 1.
Sursa: Carta Albă a IMM-urilor din România, Ediţia 2015
Articol prelucrat de Alina Truică, analist economico –financiar CNIPMMR