Update 01 iulie 2015
Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG privind bonurile fiscale, impozitul pe bacşiş- eliminat
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Legea privind aprobarea ordonanței care reglementează emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile sau serviciile a fost promulgată de preşedintele Iohannis fără prevederile privind impozitarea bacşişului, abrogate în Parlament, astfel că bacşişul nu va mai fi evidenţiat distinct pe bon. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Legea a fost promulgată în forma în care ordonanţa nu mai prevede impozitarea bacşişului, decizie care va fi aplicată astfel din această lună, în sensul că bacşişul nu va mai fi evidenţiat distinct pe bon. Ordonanţa promulgată stabileşte doar că neemiterea bonului fiscal pentrut toate bunurile livrate şi serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară preţului de vânzare sau tarifului de prestare vor fi sancţionate.
Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă 8/2015, care modifică şi completează mai multe acte normative. Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
În luna mai, Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care să fie astfel evidenţiat pe un bon fiscal separat şi să fie taxat cu 16%, dar la foarte scurt timp, pe fondul problemelor tehnice de aplicare, a renunţat la această măsură, spunând că obligaţia impozitării va fi anulată în Parlament, cu aplicare din luna iunie. Procesul legislativ din Parlament a durat însă mai mult decât era estimat, iar Camera Deputaţilor, for decizional, a anulat impozitarea după 1 iunie.
De asemenea, Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Publicat în data de: 19 iunie 2015
Referitor la implementarea reglementarii legale a bacsisului:
1) CNIPMMR promoveaza si sustine un cadru legislativ la nivel national si European care sa creeze conditii de afaceri egale, corecte, nediscriminatorii pentru toti jucatorii de pe piata si in mod special pentru IMM-uri. CNIPMMR nu a fost si nu va fi un “creator de impozite si taxe pentru IMM-uri” – apara interesele IMM-urilor dar sustine si crearea unui cadru legislativ egal si corect.
2) CNIPMMR nu a fost singura si nici prima organizatie patronala care a propus reglementarea bacsisului in Romania (in 2012 ANAT a propus reglementarea acestuia, vezi articol din 7.11.2012 http://m.hotnews.ro/stire/13568009 in data de Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:03 ANAT propune trecerea bacsisului pe nota de plata la restaurant ).
3) CNIPMMR ramane consecventa principiului ca orice reglementare inainte de a fi aprobata si implementata sa ii fie aplicat “testul de risc asupra IMM-urilor” pentru a fi evaluat corect impactul asupra IMM-urilor si pentru evitarea unor efecte abuzive si neacceptate de piata si in special pentru IMM-uri.
4) CNIPMMR a sustinut “legalizarea bacsisului” la solicitarea mediului de afaceri din alimentatie publica deoarece la controalele celor de la Antifrauda nu puteau fi justificate sume mici de bani care proveneau din bacsisul incasat de personalul de deservire si trebuiau sa plateasca amenzi exagerat de mari. CNIPMMR nu sustine si nu incurajeaza evaziunea fiscala, operatiunile comerciale ilicite, fara a fi corect si legal taxate.
5) CNIPMMR a propus “legalizarea bacsisului” printr-un pachet de stimulente fiscal atat pentru comercianti cat si pentru angajatii acestora astfel incat aceasta legalizare sa rerprezinte si o forma de educare si conformare a tuturor participantilor la actul de comert:
6) Bacsisul este dealtfel reglementat in foarte multe tari pe glob (Anglia, SUA, Austria, Germania, Cehia, Franta- vezi articol http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/bacsisul-in-lume/