NETIMM: „Crearea de reţele de IMM-uri – modalitate inovativă de creştere a competitivităţii şi adaptabilităţii IMM-urilor din România”
21/09/2011”Program de învățare pe tot parcursul vieții”
25/11/2011Ediția a XIX-a | TOP 2010
In data de 04 Noiembrie 2011, la Palatul Parlamentului, sala A. I. Cuza, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in colaborare cu Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) si Fondul Roman de Contragarantare au organizat cea de a XIX-a editie a TOPULUI NATIONAL AL FIRMELOR PRIVATE DIN ROMANIA. Partenerul oficial al evenimentului a fost Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), iar partenerul principal ING – Asigurari de viata.
La eveniment a participat Dna Joanna Drake, Director departament IMM-uri si Intreprenoriat, DG Intreprinderi si Industrie, Comisia Europeana.
Festivitatea de premiere a celor mai performante societati comerciale private a fost precedata, cu incepere de la orele 09:15, la sala Drepturilor Omului, de Masa rotunda cu tema „Dezvoltarea sectorului de IMM-uri din Romania pe baza prevederilor Strategiei UE 2020”, la care au participat:
- reprezentanti ai Guvernului, ministerelor, agentiilor si institutiilor guvernamentale;
- reprezentanti ai partenerilor sociali – organizatii patronale si sindicale reprezentative la nivel national;
- reprezentantii ai IMM-urilor.
Printre personalitatile care au avut interventii cu prilejul festivitatii de premiere a intreprinzatorilor in cadrul celei de-a XIX-a editii a Topulului National al Firmelor Private din Romania s-au numarat:
- Domnul Gheorghe Ialomitianu, Ministru, Ministerul Finantelor Publice;
- Doamna Andreea Paul (Vass), Consilier de Stat al Primului Ministru;
- Domnul Cristian Haiduc, Presedinte, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri;
- Domnul George Constantin Paunescu – Presedinte, Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania – ACPR;
- Domnul Aurel Saramet, Presedinte, Fondul National de Garantarea Creditelor pentru IMM-uri;
- Domnul Marin Toma, Presedinte, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania;
- Domnul Ovidiu Nicolescu – Presedinte CNIPMMR
- Vicepresedinti si membri CNIPMMR.
Cu prilejul acestei editii a Topului National al Firmelor Private din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat o ampla consultare a intreprinzatorilor, in vederea stabilirii celor 10 prioritati majore ale mediului de afaceri pentru anul 2012. Consultarea a avut loc sub forma unui referendum in randul participantilor la eveniment, reprezentand cele mai performante intreprinderi din Romania raspunzand in total un numar de 231 societati comerciale, care au evidentiat urmatoarele 5 prioritati pentru mediul de afaceri:
- Simplificarea si accelerarea absorbtiei fondurilor structurale, inclusiv prin marirea prefinantarilor
- Reducerea fiscalitatii, in special privind forta de munca
- Cresterea accesului IMM-urilor la creditesi instituirea, potrivit practicii europene, a mediatorul de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecarui judet, pentru oferirea de solutii de obtinere a unei finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul problemelor
- Relansarea procesului investitional, prin modificarea si completarea O.U.G. nr. 85/2008 privind stimularea investitiilor, aprobata prin Legea nr. 78/2009, precum si prin imbunatatirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face mai accesibile IMM-urilor
- Instituirea obligativitatii pentru marile lanturi de magazine de a asigura un spatiu minim de desfacere (30%) pentru prezentarea si comercializarea produselor traditionale si locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori si mestesugari din Romania.
Metodologia de intocmire si tipuri de clasamente
Au fost realizate mai multe tipuri de clasamente, in ordinea descrescatoare a profitului brut:
- Clasamente Generale pe 4 categorii de marime:
- la nivel national – pe cele 4 categorii de marime – primele 100 de firme, precum si firmele infiintate in ultimii 3 ani – in functie de profitul brut.
- la nivel judetean – primele 25 firme din fiecare judet si pe fiecare categorie de marime, precum si firmele infiintate in ultimii 3 ani – in functie de profitul brut si cifra de afaceri.
- Clasamente pe domenii de activitate (conform codului CAEN rev.2 de patru cifre) – la nivel natonal si regional – primele 25 firme pe fiecare domeniu de activitate pentru firmele cu o varsta mai mare de trei ani precum si primele 10 firme pe fiecare domeniu pentru firmele infiintate in ultimii 3 ani:
- in functie de profitul brut
- in functie de cifra de afaceri.
Noutate: Incepand cu acest an s-a introdus un nou clasament si anume:
- Clasamentul pe domenii de activitate la nivel regional in functie de profitul brut si cifra de afaceri.
Se vor acorda mai multe categorii de premii pentru performante calitative si /sau cantitative deosebite dintre care mentionam:
- Premiile UEAPME
- Premiile Speciale
- Premiile de Excelenta.
Societatile comerciale care sunt incluse in clasamente trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru anul 2010:
- Sa fie societati de tip: SA – societate pe actiuni; SRL – societate cu raspundere limitata; SNC – societate in nume colectiv; SCS – societate in comandita simpla; SCA – societate in comandita pe actiuni; Societati Agricole.
- Sa aiba capital majoritar privat.
- Datoriile restante la bugetele publice sa nu depaseasca 10% din cifra de afaceri.
- Sa aiba o cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro.
- Sa aiba cifra de afaceri mai mare decat profitul brut.
- Sa fi obtinut profit in anul 2010.
Clasificarea intreprinderilor pe grupe de marime se realizeaza tinand cont de prevederile legii IMM 346/2004:
- Pana la 9 angajati si o cifra de afaceri si respectiv active totale mai mici de 2 milioane de euro – microintreprinderi
- Pana la 49 angajati si o cifra de afaceri si respectiv active totale mai mici de 10 milioane de euro si care nu sunt microintreprinderi – intreprinderi mici
- Pana la 249 angajati si o cifra de afaceri mai mica de 50 de milioane de afaceri si respectiv activele totale mai mici de 43 milioane de euro si care nu sunt microintreprinderi sau intreprinderi mici – intreprinderi mijlocii
- Peste 250 angajati sau o cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro sau active totale mai mari de 43 de milioane -intreprinderi mari
Societatile comerciale infiintate in ultimii trei ani se delimiteaza indiferent de dimensiune intr-o categorie separata numita„Firme nou infiintate”.
Partenerii media ai evenimentului au fost urmatorii: Avocatnet.ro, Anunt Exclusiv, Apulum 94, Banknews.ro, Business24.ro, Business Adviser, Business Point, Bursa, Business Woman Magazine, Calendarevenimente.ro, Centruldepresa.ro, Clubafaceri.ro, Comunicatedepresa.ro, Comunicatemedia.ro, Curierul National, Ecomunicate.ro, Efin.ro, Economistul, Euractiv.ro, Finantare.ro, Hotnews.ro, www.immromania.ro, Manager.ro, Managementulproiectelor.ro, Media Bloc, Nastratin, Newschannel.ro, Smartfinancial.ro, Spin Media, The Money Channel, Money Consulting, money.ro, Wallstreet.ro, ziare.com.