Luna februarie din acest an marchează încheirea cu succes a proiectului ADAPTYKES – ADAPtarea training-urilor bazate pe Programul Finlandez de Dezvoltare la Locul de muncă (TYKES). Proiectul a fost implementat în Ungaria și România de un consorțiu format din parteneri academici și organizații reprezentative pentru mediul antreprenorial din cele două țări. Aplicantul principal a fost Școala de Afaceri din Budapesta (BBS), prestigioasă universitate de profil din Ungaria, la care s-au raliat Universitatea de Științe Aplicate din Lahti-Finlanda (LUAS), furnizorul programelor inițiale de dezvoltare la locul de muncă, New Mind S.A., (NM) compania belgiană care a asigurat calitatea tranferului de know-how, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), partenerul academic din România în acest proiect, Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj (APM), organizația patronală care a asigurat implementarea acestui program în sectorul IMM-urilor românești în tandem cu Camera de Comerț și Industrie din Budapesta (BKIK) care a asigurat același lucru pentru companiile maghiare.
Introducerea programului național finlandez TYKES de dezvoltare la locul de muncă a adus o contribuție esențială la celebra poveste a succesului finlandez, de ridicare a economiei finlandeze printre cele mai bune din lume. Pe baza acestui program, Universitatea de Științe Economice din Lahti (LUAS) a dezvoltat diverse tipuri de cursuri de pregătire pentru adulți, destinate managerilor IMM. Scopul general al proiectului ADAPTYKES a fost tocmai adaptarea și răspândirea bunelor practici ale inovației sociale finlandeze din domeniul IMM-urilor în cele două țări receptoare: Ungaria și România. Un obiectiv comun a fost adaptarea diferitor forme și metode de pregătire dezvoltate de partenerul finlandez în funcție de condițiile locale. Obiectivul concret al acestei propuneri a fost completarea programei destinate IMM-urilor prin adaptarea materialelor de predare din cadrul pregătirii profesionale LUAS la domeniul dezvoltării durabile la locul de muncă.
Un obiectiv ambițios, pe termen și mai lung, este, după introducerea cursurilor pilot dezvoltate în cadrul proiectului și analiza rezultatelor, propunerea programelor naționale TYKES re-proiectate pentru guvernele țărilor receptoare.
Proiectul ADAPTYKES a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul “Leonardo da Vinci”.
Mai multe informații despre subiect:
Mircea Olaru-Zăinescu, Secretar executiv APM Cluj