Impozit pe profitul reinvestit


Conferință de presă 
| București, 28 aprilie 2014, Sediul Central CNIPMMR

CNIPMMR susţine necesitatea măsurii scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit şi pentru creşterea impactului acestei măsuri formulează două propuneri de îmbunătăţire a reglementării.


Proiectul de O.U.G. privind scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit

Guvernul a aprobat  în şedinţa din data de 23 aprilie 2014 Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea art.192 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se prevede scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, agenţii economici vor fi scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz. Actul normativ reglementează şi modul de constituire a rezervelor corespunzătoare profitului reinvestit.

Impactul bugetar estimat pentru anul 2014 este de 137,5 milioane lei. Pentru aplicarea acestei facilităţi fiscale va fi luat în considerare profitul contabil înregistrat începând cu 1 iulie 2014 şi investit în echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru produse sau achiziţionate după această dată.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica  până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.profit reinvestit


II. Poziția CNIPMMR privind scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit

CNIPMMR susţine necesitatea măsurii scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit şi pentru creşterea impactului acestei măsuri formulează două propuneri de îmbunătăţire a reglementării:

Extinderea bazei de scutire a impozitului pe profitul reinvestit în activităţi productive (pe lângă achiziţia de echipamente tehnologice, utilaje şi instalaţii de lucru) la:

  1. Construcţii industriale, inclusiv terenuri cu aceeaşi destinaţie (din grupa 1 – Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe);
  2. Aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare (din subgrupa 2.2 –Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe);
  3. Mijloace de transport (din subgrupa 2.3 – Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe);
  4. Softuri şi cheltuieli pentru activităţi de cercetare-dezvoltare.

Prevederile proiectului să se aplice pe o perioadă nedeterminată.

Post Your Thoughts