I. 91,27% DIN IMM-URI SE AUTOFINANŢEAZĂ
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat o anchetă pe un eşantion de 1.858 întreprinzători – reprezentativ la nivel naţional, cuprinzând IMM-uri din toate clasele de mărime, din toate regiunile şi ramurile de activitate, care evidenţiază preponderenţa autofinanţării în afaceri în 91,27% din IMM-uri, cu creşterea într-un an cu 16,37% a IMM-urilor ce se autofinanţează, concomitent cu scăderea cu 5% a creditelor bancare.
IMM-urile evidenţiază:
- accesul limitat la credite bancare:
– cerinţe tot mai stricte, care includ garanţiile personale, în vederea obţinerii de finanţare de la instituţiile de credit;
– ratele crescute ale dobânzii, care duc la un grad mai mare de stricteţe a termenilor şi condiţiilor care nu privesc preţul, inclusiv a garanţiilor personale;
– utilizarea de către bănci a unor evaluării cantitative standard pentru bonitate, fără ratingurilor calitative ca un instrument de completare, precum şi
- dificultăţi întâmpinare în relaţia cu băncile, vizând:
– lipsa transparenţei privind criteriile specifice bancare privind cererile de finanţare;
– lipsa de informaţii privind costurile totale ale creditării;
– nemotivarea adecvată şi constructivă a respingerii cererilor de creditare;
– birocraţie excesivă;
– nepublicarea pe site-urile băncilor a informaţiilor complete privind creditarea;
– imposibilitatea de a compara uşor costurile creditelor disponibile la diferite banci.
II. PROPUNERILE CNIPMMR: RELAŢII CONSTRUCTIVE CU IMM-URILE
- Abordare bancară şi întreprenorială echilibrata a componentelor esenţiale de natură cantitativă şi calitativă, cu promovarea utilizării ratingurilor calitative ca un instrument de completare a evaluării cantitative standard a bonităţii IMM-urilor.
- Creşterea transparenţei şi competiţiei în sectorul bancar, prin asigurarea publicării pe site-urile fiecărei bănci a unor indicatori cheie la nivel individual, a grilelor de evaluare a cererilor de creditare şi a tuturor costurilor creditării, cu efect direct privind intensificarea concurenţei, compararea ofertelor de creditare şi reducerea costurilor de finanţare a IMM-urilor.
- Simplificarea sarcinii administrative: eliminarea obligaţiilor declarative adiţionale prin limitarea documentelor şi informaţiilor solicitate întreprinderilor de către banca la cele esenţiale, care fac nemijlocit obiectul evaluării acordarii sau respingerii creditului.
- Sprijinirea accesului la consultanţă adaptată nevoilor specifice ale IMM-urilor şi dezvoltarea unor programe de „pregătire pentru investiţii” pentru IMM-uri, inclusiv cu finanţarea Uniunii Europene, în strânsă cooperare cu organizaţiile reprezentative ale acestora.
- Dezvoltarea unui produs comparativ privind ofertele bancare, pentru informarea IMM-urilor, furnizat gratuit, la dispoziţia tuturor IMM-urilor.
- Colaborarea şi comunicarea permanentă între organizaţiile mediului bancar şi confederaţiile patronale reprezentative în vederea îmbunătăţirii climatului de finanţare a economiei.
- Valorificarea într-o măsură mai mare a garanţiilor acordate prin intermediulFondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare.
- Valorificarea bunelor practici existente privind soluţii specifice pentru dialogul, cooperarea şi schimbul de informaţii dintre creditori şi IMM-uri (similare cu cele din Italia şi Belgia).