Arhivă articole

Consiliul IMM-urilor din Romania contribuie la intoarcerea acasa a romanilor cu spirit antreprenorial din Diaspora

Consiliul IMM-urilor din România contribuie la întoarcerea acasă a românilor cu spirit antreprenorial din Diaspora. 

Românii din Diaspora sunt din ce în ce mai interesați să deruleze o activitate antreprenorială în țară, căutând activ noi modalități de a-și pune ideile de business în practică. Astfel, în cursa pentru obținerea finanțării din cadrul proiectului “Diaspora ReSTART” au intrat 149 de persoane care, după efectuarea unor cursuri de formare antreprenorială, au întocmit și depus planurile de afaceri, 60 dintre ele beneficiind de acces la o finanțare nerambursabilă de maximum 40.000 Euro.

Astfel, analiza celor 60 de planuri de afaceri câștigătoare relevă următoarele:

1.         Cei mai mulți aplicanți sunt din Marea Britanie (33.3%) și Spania (28.3%), urmați de Italia (11.67%), Franța (6.67%), Olanda (5%), Germania dar și Australia sau SUA (1.67%).

2.         Cele mai multe afaceri vor fi înființate în următoarele domenii:

 • 6312 – Activități ale portalurilor web (10%)
 • 4520 – Întreținerea și repararea autovehiculelor (8.33%)
 • 5610 – Restaurante (8.33%)
 • 7112 – Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea (8.33%)
 • 6201 – Activități de realizare a software-ului la comandă (5%)

3.         În ceea ce privește repartiția pe gen, 68.33% din firme vor fi conduse de bărbați și 31.67% de femei.

4.         Segmentarea pe regiuni relevă faptul că, din cele 60 de noi firme, 26.67%, se vor înființa în Regiunea Nord-Est și Regiunea Centru (21.67%) și alte 15% în Regiunea Nord-Vest.

Diaspora ReSTART este cel mai greu și cel mai frumos proiect implementat de mine până în prezent. Am avut privilegiul de a interacționa direct cu peste 400 de români plecați în afara țării, de a le cunoaște poveștile de viață și de a le oferi oportunitatea de a se întoarce și a crea valoare adaugata pe meleagurile natale. Pentru că vorbim despre un concurs, din pacate doar 60  dintre aceștia vor primi finanțarea nerambursabilă de 40.000 de euro, însă vreau să reiterez angajamentul ferm al CNIPMMR de a oferi sprijin tuturor persoanelor care vor să porneasă pe drumul plin de provocări dar și de satisfacții al antreprenoriatului. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc tuturor persoanelor implicate direct în implementarea proiectului pentru efortul lor susținut orientat exclusiv către atingerea obiectivului global al acestui proiect și anume facilitarea întoarcerii acasă a  românilor.”, Oana Bâra, Manager de proiect CNIPMMR.

În continuare, cele 60 de noi firme vor participa la o sesiune de 3 luni de mentorat unde își vor consolida afacerea prin furnizarea de informații cu privire la realizarea unei strategii de marketing, identificarea unei rețele de clienți, stabilizarea relaței cu furnizorii și cu clienții, menținerea relațiilor cu instituțiile statului în vederea raportării activității conform legislației, sau stabilirea și urmarea unei strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung.

Testimonialele benficiarilor:

O experiență neașteptată! Un program de formare solid, flexibil și pe înțelesul tuturor, construit pentru cei ce doresc sa își pună ideile în aplicare dar nu dețin aptitudinile antreprenoriale de a o face! Am șansa de a transforma pasiunea în afacere iar acest program este piesa din puzzle care lipsea. Mulțumesc coordonatorilor pentru suport!, Adina P., viitor antreprenor în domeniul fabricării prajiturilor, Sibiu.

Programul DiasporaRestart a însemnat tot ce poate să-și dorească o persoană aflată în afara granițelor, o foarte bună oportunitate de a se reconecta cu România. M-am bucurat că am găsit acest program nerambursabil – foarte rar întâlnit în țările EU, oferind oportunitatea tuturor de a contribui la economia românească. Sprijinul oferit de coordonatorii programului a fost remarcabil, răspunzând practic la toate întrebările adresate, menţinând etica profesională pentru toate răspunsurile oferite în funcţie de situaţia solicitată. Vă mulţumesc foarte mult pentru tot sprijinul, felicitări tuturor participantilor si aştept cu nerăbdare începerea afacerii pentru a contribui la mediul de afaceri din România.”, Raul J., viitor antreprenor în domeniul prestării de servicii în activități de inginerie și consultanță tehnică, Arad.

Echipa Diaspora ReStart a dat dovadă de răbdare și profesionalism pe tot parcursul concursului și știu că a fost o muncă titanică și pentru voi, nu doar pentru noi. Vă mulțumesc pentru o vară ca pe vremea studenției și pentru rolul instrumental pe care l-ați avut în elaborarea planului de afaceri. Tutorele meu a fost săritor chiar și la miezul nopții, adaptându-se la diferențele de fus orar și la numeroasele întrebări încărcate de panica livrării unui plan coerent în timpul alocat. Rezultatul concursului pentru mine a fost cireașa de pe tort, dar cursul și sprijinul primite în ultimele luni m-au învățat niște lecții esențiale de antreprenoriat și mi-au dat încrederea necesară să deschid afacerea din Marea Britanie și în România.”, Alice V., viitor antreprenor în domeniul publicității, Brașov.

Informații de background

Diaspora ReSTART” este un proiect implementat de către Consiliul IMM-urilor din România, în calitate de beneficiar, în perioada septembrie 2017 – septembrie 2020 și are ca obiectiv principal încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbana din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din Diaspora prin oferirea unei finanțări de până la 40.000 Euro pentru start-up-uri înființate prin proiect.

CEC Bank a lansat Facilitatea Multicredit destinata persoanelor juridice

CEC Bank a lansat Facilitatea Multicredit, modalitate de finantare ce ofera clientilor persoane juridice  posibilitatea ca in limita unui plafon (revolving) aprobat, sa realizeze utilizari si rambursari multiple, cu destinatii si/sau valute multiple.

Astfel, suma acordata in cadrul plafonului poate fi utilizata pe o perioada de pana la trei ani, sub forma mai multor produse din oferta Bancii care, insumate, nu pot depasi valoarea plafonului:

 • Credit de investitii;
 • Linia de credit;
 • Credit pentru finantarea stocurilor (non-revolving si revolving);
 • Credite pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat;
 • Credit special pentru finantarea activitatii curente;
 • Emitere Acreditive (import);
 • Scrisori de garantie si contragarantie bancara (SGB).

Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditelor. Mai multe detalii despre produsele si serviciile din oferta CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate teritoriala, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Cea de a XIV-a ediție a Expoziției Internaționale de Echipamente Electrice și Automatizări, International Electric&Automation Show – IEAS

Noutăți fără precedent la IEAS 2018!

Cea de a XIV-a ediție a Expoziției Internaționale de Echipamente Electrice și Automatizări, International Electric&Automation Show – IEAS, se va desfășura în perioada 18 – 20 septembrie, la Palatul Parlamentului din București și va reuni peste 80 de companii din România și din străinătate, într-un concept integrat de business.

Pe o suprafață de peste 3.600 mp, în 3 săli de expoziție, vor fi prezentate cele mai noi produse și tehnologii din domeniul echipamentelor electrice, automatizărilor, aplicații pentru SMART CITY, roboți industriali și soluții software.

Ediția din 2018 a IEAS aduce o multitudine de noutăți, atât în rândul companiilor participante cât și în ceea ce privește conceptul de “Platforma de business integrată”. Anul acesta există o creștere semnificativă în rândul companiilor aflate la prima participare, semn că industria înregistrează o creștere, iar piața din România se dezvoltă. Peste 33 % dintre expozanți sunt companii noi.

Pe lângă expoziție, vizitatorii vor putea să participe la o serie de conferințe și workshop-uri susținute de companii sau diferite asociații. Companiile din industrie vor întâlni autoritățile care reglementează piața și prețurile la energie și vor discuta cadrul și normele impuse de Uniunea Europeană și nu numai. O temă de interes prezentată în cadrul conferințelor – eficiența energetică, economisirea de energie și reducerea costurilor – va fi dezbătută în cadrul evenimentului.

IEAS  continuă și anul acesta parteneriatul cu Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și va găzdui cea de a doua ediție a Târgului Național de Energie organizat de AFEER, sub deviza “Un consumator informat este un consumator protejat!”.

2018 – este anul liberalizării totale a pieței de energie electrică. Ce înseamnă asta pentru consumator?

Cine are de câștigat? AFEER promovează oportunitatea pieței libere. Deja peste 1,25 milioane de consumatori casnici au trecut pe piața concurențială (ANRE–aprilie 2018). Câteva zeci de mii de consumatori trec în fiecare lună către prețuri mai bune, servicii cu valoare adăugată, o mai mare apropiere între client și furnizor.

Concursul “Premiile Studențești pentru Inovare Tehnică”, aflat la cea de-a doua ediție, își va desemna câștigătorii în prima zi a expoziției. DK Expo, în calitate de organizator al IEAS, continuă să susțină mediul universitar și să premieze excelența și inovația, iar proiectele selecționate de anul acesta reflectă interesul tot mai mare al studenților și ideile inovatoare pentru a dezvolta și schimba lumea.

Intrarea la expoziție este liberă, cei interesați pot vizita IEAS în perioada 18 – 20 septembrie, între orele 10:00-18:00. Accesul în Palatul Parlamentului se face prin poarta B3 din Calea 13 Septembrie. Pentru acces rapid în expoziție, participanții pot să se înregistreze online pe www.ieas.ro.

CNIPMMR si AMR au desemnat BRAILA cu titlul de “Capitala antreprenoriatului romanesc 2019”

Consiliul IMM-urilor din România  (CNIPMMR) în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România (AMR) au desemnat ieri, 12 noiembrie, în cadrul Galei AMR, primul municipiu care va deține titlul de  “Capitala antreprenoriatului românesc 2019, pentru o perioadă de 1 an.

Inițiativa a vizat o competiție între municipiile din România care au o viziune antreprenorială de excepție, indiferent de dimensiunea și prosperitatea acestora, Brăila, din cei 8 aplicanți,  dispunând de planul de acțiune cel mai performant și orientat spre viitor.

În analiza dosarelor de candidatură s-a lua în calcul atât situația mediului antreprenorial din prezent, cât și propunerile viitoare de îmbunătățire a mediului de afaceri local, punându-se accent pe o serie de criterii precum: infrastructura de business, existența unor programe de susținere a antreprenoriatului, nivelul atragerii de companii valoroase în municipii, existența unor scheme locale de ajutor de minimis pentru antreprenori sau numărul de branduri românești existente în municipiu.

Municipiul Brăila oferă o serie de beneficii care favorizează dezvoltarea activităţii de afaceri, precum posibilitatea concesionării de terenuri/clădiri, încheiere de parteneriate public – privat, asociere în participaţiune, acces la informaţii de interes public, expertiză tehnică şi audit, consiliere pentru dezvoltare, expertiză specializată. Dezvoltarea infrastructurii de afaceri a municipiului Brăila reprezintă o prioritate în perioada 2014-2020.

 “Proiectul – Capitala antreprenoriatului românesc – este o premieră la nivel european , susținut de toate organizațiile mediului de afaceri din România. În fiecare an, începând cu acest an, vom avea o capitală în cadrul căruia antreprenoriatul va fi marcat 1 an de zile la nivelul unui oraș, pentru angajamentul pe care acesta îl ia pentru ceea ce înseamna mediul de afaceri. În acest an, premiul a mers către Municipiul Brăila care s-a remarcat printr-un număr ridicat de initiative menite să sprijine mediul de afaceri și calitatea parteneriatului public-privat. Împreună cu ceilalți reprezentanți ai mediului de afaceri, vom susține Brăila printr-o serie de acțiuni menite să crească și să susțină potentialul antreprenorial al municipiului.”, Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

“Felicit inițiativa CNIPMMR de a dezvolta acest proiect, împreună cu Asociația Municipiilor din România și felicit Municipiul Brăila pentru obținerea titlului de Capitala antreprenoriatului românesc. Autoritățile locale conștientizează rolul esențial pe care IMM-urile și antreprenorii îl au în asigurarea creșterii economice și a locurilor de muncă la nivel local și iau o serie de măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, în cadrul unor politici locale coerente, eficiente și orientate spre rezultate, inclusiv schimburi de mobilitate, cercetare, difuzarea bunelor practici și servicii de sprijin pentru noii și potențialii întreprinzători” a menționat Robert Negoiță, președintele AMR.

Proiect în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România (AMR), susținut de Coaliția pentru Dezvoltarea României și US Embassy și realizat cu sprijinul Banca Transilvania.

Aplicatia de ticketing, cea mai noua solutie smart oferita de FAN Courier clientilor pentru Black Friday

FAN Courier liderul pieței locale de curierat investește anual în proiecte și soluții care au ca scop principal eficientizarea relației cu clienții și creșterea gradului de satisfacție a acestora în relația cu serviciul de curierat. Black Friday, cea mai cunoscută campanie de discountare din România, constituie an de an un veritabil test de anduranță pentru companie, datorită volumului mare de comenzi și livrări ce trebuie onorate într-un interval scurt de timp. Anul acesta, FAN Courier estimează un volum al comenzilor cu peste 40% mai mare decât campania similară de anul trecut. Pentru a face față cererii, compania lansează o nouă aplicație smart, destinată eficientizării comunicării cu clientul final și sintetizării tuturor doleanțelor acestora într-un singur loc: aplicația de ticketing.

Aplicația permite clienților expeditori să înregistreze sesizări sau solicitări direct din SelfAWB, să efectueze modificări în AWB după ridicarea expediției și să schimbe date privind  rambursul, numărul de telefon al destinatarului, clientul plătitor etc. Prin intermediul noii soluții, clientul expeditor poate urmări traseul expediției, poate vedea schimbările operate pe baza indicațiilor transmise și chiar care este statusul sesizării efectuate.

Cum funcționează aplicația?

 • Sesizările și solicitările clientului formulate prin self AWB se înregistrează automat în programul FAN Courier de customer support.
 • Odată înregistrate, sesizările se soluționează în mod automat și numai ticketele care necesită verificare suplimentară vor fi alocate spre soluționare unor persoane responsabile de acest lucru.
 • Clientul poate urmări, după înregistrarea ticketului, statusul acestuia și soluția în Lista de tickete.
 • Clientul poate vizualiza toată conversația purtată cu operatorii FAN  Courier și pot adăuga documente sau fișiere suplimentare care să ajute la soluționarea eficientă a problemei.

CEC Bank, “partenerul mediului de afaceri” si “banca de casa a romanilor”

In cei peste 10 ani de la schimbarea modelului de business, prin transformarea dintr-o casa de economii intr-o banca comerciala, universala, CEC Bank, singura banca detinuta integral de Statul Roman, s-a pozitionat drept “partenerul mediului de afaceri” si “banca de casa a romanilor”.

Procesul de transformare din C.E.C. in CEC Bank si implementarea strategiei de afaceri, in noul context, nu au fost deloc simple ori usoare, dar determinarea si profesionalismul echipei de conducere au facut totul posibil. Astazi, CEC Bank este o banca de top care gestioneaza active de peste 30 miliarde lei si care concureaza de la egal la egal cu bancile straine, parte a unor mari grupuri financiare.

Cu o retea de circa 1.022 unitati teritoriale, dintre care 480 in mediul rural si o oferta de produse si servicii competitiva si flexibila, CEC Bank este banca care s-a implicat constant in implementarea programelor guvernamentale de facilitare a accesului la finantare a mediului de afaceri si a persoanelor fizice. Incepand cu anul 2007, CEC Bank a participat la toate cele 80 de programe guvernamentale, acordand peste 174.000 credite, in valoare totala de peste 7,7 miliarde lei. Dintre acestea, 16 programe au fost dedicate IMM-urilor, fiind acordate peste 3.400 credite, in valoare de peste 670 milioane lei. Alte 13 programe au fost dedicate persoanelor fizice si fermierilor, fiind acordate peste 20.000 credite, in valoare de peste 3,7 miliarde lei.

Consecventa misiunii sale de afaceri, CEC Bank va continua sa ofere clientilor produse si servicii diverse, competitive si de calitate, urmarind cu precadere finantarea IMM-urilor, agriculturii, administratiilor publice locale, precum si a acelor proiecte bancabile care prin natura lor, contribuie la dezvoltarea economica, crearea si mentinerea locurilor de munca. De asemenea, Banca va fi un element activ in sprijinirea clientilor pentru accesarea Fondurilor Europene si se va implica in sustinerea Programelor Guvernamentale, acordand in continuare o atentie deosebita relatiei cu populatia Romaniei.

Mirela Iovu

 Vicepresedinte, CEC Bank

Aerokraft Consult SRL, partener al Consiliului IMM-urilor

Aerokraft Consult SRL este agentul de handling rampă care are misiunea de a servi industria aeronautică prin acordarea de servicii la standarde înalte de calitate, siguranță și securitate prin intermediul echipei noastre competente și dedicate, care se străduie să maximizeze alocarea oportunităților inovative de business în toate locațiile deservite.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, Aerokraft Consult SRL oferă servicii de deservire a Companiilor Aeriene la sol și anume: reprezentare și supervizare, deservire pasageri (check-in, boarding și lost and found), deservire aeronave (bagaje, echipamente rampă, load control, marshalling), turnaround coordination și comunicare, curățenie (escală, escală rapidă, de noapte, generală – deep, dezinfecție DDD), servicii de bord (inflight și duty free), cargo și poștă (handling, transfer), de-icing / anti-icing services and snow / ice removal, servicii suport (catering), servicii de securitate (handling, cargo și catering) și transfer de bagaje și echipaje la puncte agreate atât în interiorul cât și în afara aeroportului.

Societatea comercială Aerokraft Consult SRL s-a extins intr-un timp scurt oferind servicii nu numai pe Aeroportul Internațional Henri Coanda București, ci și pe alte aeroporturi internaționale din România, precum Aeroportul Internațional George Enescu – Bacău (LRBC), Aeroportul Internațional Iași (LRIA), Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Napoca (LRCL) și Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu (LRCK).

Aerokraft Consult SRL are o echipă de 391 de angajați profesioniști, cu ajutorul căreiadeservește un număr de 13.000 zboruri anual cu peste 4 milioane de pasageri, obținând un procent de 98,8% la indicatorul punctualitatea activităților (Station On-Time Performance) desfășurate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București – aeroportul de bază.

Filozofia societății Aerokraft Consult SRL se compune din:

 • Misiunea societății Aerokraft Consult SRL de a construi relații profesionale bazate pe transparență și satisfacția clientului și de a oferi servicii cuprinzătoare pentru companiile aeriene.
 • Viziunea societății Aerokraft Consult SRL este de a oferi servicii de handling cu o strategie de eficientizare a costurilor adaptată satisfacerii clienților companiilor aeriene.
 • Obiectivele societății Aerokraft Consult SRL sunt de a satisface necesitățile clienților companii aeriene și prestarea serviciilor bune adaptate necesităților acestora, bazate pe cunoaștere și transparență.

Un plus față de experiența de peste 15 ani de activitate în acest domeniu a majorității membrilor echipei noastre îl reprezintă următoarele caracteristici:

 • preocuparea deosebită pentru creșterea gradului de siguranță, calitate și securitate a serviciilor prestate; însuși directorul general al societății Aerokraft Consult SRL fiind un auditor aeronautic activ și impicat în evaluarea constantă a calității serviciilor,
 • coeziunea echipei asigurată printr-o implicare totală a managementului și un dinamism continuu,
 • și nu în ultimul rând o preocupare constantă a creșterii nivelului de calificare al angajaților.

Consiliul IMM-urilor din Romania finanteaza infiintarea a 75 firme in regiunea Nord- Est

Consiliul IMM-urilor din România în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Consiliul Județean Neamț, implementează proiectul “Startup Activator”, ce are ca scop principal încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unui program integrat de formare, mentorat și finanțare pentru viitori întreprinzători în regiunea Nord- Est.

În cursa pentru obținerea finanțării din cadrul proiectului “Startup Activator” s-au înscris peste 500 de persoane care au efectuat cursuri de formare antreprenorială,   219 dintre acestea depunând planurile de afaceri în cadrul concursului. În urma analizării dosarelor, 75 dintre ele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de maximum 160.000 de lei.

Astfel, analiza celor 219 planuri de afaceri depuse relevă următoarele:

1. Cei mai mulți aplicanți sunt din Neamț (90 de planuri de afaceri depuse) și Iași (72 de planuri de afaceri depuse), urmate de Bacău (22 de planuri de afaceri depuse), Botoșani (18 planuri de afaceri depuse), Suceava (12 planuri de afaceri depuse) și Vaslui (5 planuri de afaceri depuse).

2.         Cele mai multe afaceri vor fi înființate în următoarele domenii:

 • Industria prelucratoare: 21%
 • Activitati profesionale, stiintifice si tehnice: 14%
 • Activitati culturale si recreative: 11%
 • IT: 10%
 • Hoteluri si restaurante: 8%

3. În ceea ce privește repartiția pe gen, 58% din companii vor fi înființate de bărbați și 42% de femei.  

Proiectul Startup Activator a venit în sprijinul persoanelor care au vrut să beneficienze de cursuri de formare antreprenorială și să își pună în practică ideea de business. Cele 75 de firme nou înființate vor crea cel putin 150 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite permanent prin intermediul unui program integrat de asistență și mentorat. Regiunea Nord-Est a demonstrat că, pe lângă vastul tezaur natural și cultural de care dispune, este caracterizată și de un spirit antreprenorial dezvoltat, orientat pe crearea de valoare adaugată care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii. Numarul mare de deponenți reprezintă un vot de încredere  pe care persoanele din regiune l-au acordat proiectului  și vreau să le asigur că întreg parteneriatul va continua să susțină prin acțiuni concrete dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Regiunea Nord-Est.”, Oana Bâra, manager de proiect., Oana Bâra, manager de proiect.

JTGrup, firma de salubrizare, partener CNIPMMR

Colectarea ambalajelor de sticlă și includerea lor în beton prin înlocuirea nisipului și pietrișului este o practică des întâlnită în multe țări europene. În  România, o firmă din Tulcea a reușit să fabrice cărămizi dintr-un material care are în componență deșeuri de sticlă și prezintă proprietăți superioare materialelor clasice de construcție. Am aflat detalii despre acest produs de la  Ionuț Tudorache, directorul general al societății JT Grup.  

ecologic: Cu ce se ocupă societatea JT Grup?

Ionuț Tudorache, directorul general al JT Grup: Firma noastră se ocupă în principal de salubrizarea localităților. Am reușit să implementăm un sistem de colectare selectivă în peste 50% din localitățile județului Tulcea unde asigurăm serviciul de salubrizare. Colectăm selectiv deșeurile reciclabile, cartonul, hârtia, sticla și PET-urile atât de la persoanele fizice, cât și de la cele juridice. Este adevărat că o mare cantitate de deșeuri colectate selectiv provine din rețeaua Horeca, dar constatăm și o creștere a cantităților colectate selectiv din toate localitățile unde suntem prezenți ca urmare a eforturilor de informare pe care le facem în rândul cetățenilor și al autorităților. De unde nu reușim încă să colectăm selectiv, ridicăm deșeurile amestecate, le introducem în stațiile de sortare și de aici extragem deșeurile reciclabile.

ecologic: Sticla este un material care vă preocupă în mod deosebit.

Ionuț Tudorache, directorul general al JT Grup: Da, așa este. Sticla colectată selectiv și cea extrasă din fracția uscată intră într-o stație de sortare specială care reduce impuritățile lipite de sticla umedă și scoate o sticlă relativ curată care intră în procesul de producție.

Avem un buncăr foarte mare în care intră trei tone de material, dotat cu o masă vibrantă și care dozează alimentarea pe o bandă transportoare către un imploder. Acest imploder este un utilaj unic în România, fabricat și achiziționat din Marea Britanie. A fost inventat pentru marina NATO, dar după un timp la fost scos și la comercializare.

De;euri din sticlă

Ce face imploderul, mai exact? Frecvența motorului și impedanța mașinii sunt reglate în așa fel încât atunci când o bucată de sticlă atinge rotorul, în structura materialului prelucrat are loc o implozie. Produsul rezultat este o granulă de sticlă fără muchii ascuțite, care nu taie și are o rezistență foarte mare. Mai departe, banda duce granulele într-un sortator care le separă pe patru fracții: nisip de sticlă 0-4 mm, agregat de 4-8 mm și o fracție de 8-16 mm, iar sortul mai mare de 16 mm este format din dopuri, capace, etichete care toate la rândul lor sunt valorificate prin incinerare.

Trebuie să vă spun că noi lucrăm cu două institute de prestigiu, cu CEPROCIM care ne oferă consultanță și cu ICECON unde testăm materialele pe care le producem. Colaborăm cu Universitatea Tehnică de Construcții din București și cu Facultatea de Inginerie din Galați.

După aproximativ șase ani de studiu, folosind un agregat realizat din cele trei sorturi pe care le-am amintit, 0-4 mm, 4-8 mm și 8-16 mm, am creat o rețetă unică de beton în care am înglobat fracțiile de sticlă.

Mai departe, sticla este transportată la fabrica de beton celular ecologic (BCE) – este un nume dat de noi pentru că noi l-am creat. Betonul celular ecologic are forma unei cărămizi de 30 x 20 x 20 cm, cu două goluri de aer în interior. Toți pereții au o grosime de 4 cm. Folosind aceste materiale și alegând această formă a blocului de BCE am reușit să îi dăm o rezistență la compresiune în newtoni pe milimetru pătrat, la 14 zile de la producție de 6,5 și de 7,9 la o perioadă de 28 de zile. Această încercare este făcută pe un BCE care are în compoziție 20% fulgi de PET.

La blocul de BCE făcut doar din sticlă avem la 14 zile 7,9 newtoni pe milimetru pătrat și la 28 de zile 11,7 newtoni, ceea ce ne arată că am creat un material cu peste 40% mai rezistent decât orice alt material de construcții din România, mai rezistent decât cărămida sau BCA-ul.

În momentul de față, împreună cu CEPROCIM și ICECOM, suntem într-un proces de standardizare a produsului și sperăm ca în maximum două luni să iasă caietul de standardizare și să putem să aplicăm sigla CE (Conformité Européenne) pe produsele noastre.

Eu cred sincer că inovarea și cercetarea stau la baza dezvoltării și de aceea lucrăm la un produs care conține în compoziția sa un procent de 30% fulgi de PET care nu au o valoare economică. Granula produsă de noi se pretează foarte bine și la fabricarea filtrelor cu nisip cuarțos. Dar cred că îi mai pot fi găsite și alte utilizări.

Granule din sticlă

ecologic: Mai produce cineva un material similar cu betonul celular ecologic? Și este considerată această activitate ca fiind reciclare?

Ionuț Tudorache, directorul general al JT Grup: Nu cred că se mai face așa ceva în România. Nici în afară nu cred că produce cineva așa ceva. BCE-ul este un proiect și o gândire proprie.

Toată lumea știe că sticla este făcută din nisip, iar noi o aducem la forma inițială și considerăm că ceea ce facem noi este o metodă nouă de reciclare, o metodă care în multe țări ca Anglia, în Croația și în Italia este acceptată doar prin faptul că protejează și înlocuiește cu succes resursele naturale. Este un produs folosit căruia i se dă o destinație nouă. Federația Internațională a Sticlei ne-a recunoscut ca reciclator doar prin prisma faptului că folosindu-se produsele noastre nu mai sunt săpate albiile râurilor de unde este extras nisipul.

ecologic: Dar în România ceea ce faceți dumneavoastră este considerat reciclare?

Ionuț Tudorache, directorul general al JT Grup: Cred că este o întrebare foarte bună. Da, noi suntem reciclatori si deținem statutul end-of-waste pentru produsul pe care îl facem. În momentul de față suntem în faza de obținere a certificatului pentru agregatul artificial produs din sticlă. Mai avem un singur pas și obținem aprobările pentru a ne putea vinde produsul în Europa.

ecologic: Există piață pentru aceste cărămizi de BCE?

Ionuț Tudorache, directorul general al JT Grup: Da, există și avem cereri foarte mari, unele chiar de la magazinele Dedeman cu care suntem în discuții. În momentul în care standardul de produs va ieși, aceste cărămizi vor fi puse în vânzare cu un preț de patru, cinci lei pe bucată, cu aproximativ 10% mai mare față de cel al BCA-ului. Dar trebuie ținut cont de faptul că raportul calitate-preț este mult mai bun decât al BCA-ului, pentru că BCE-ul are o rezistență foarte mare la compresiune. De asemenea, testul de îngheț-dezgheț a dat rezultate foarte bune, la fel și testul de ignifugare și pe lângă toate acestea a mai trecut cu brio și testul termic, testul privitor la transferul de temperatură. Datorită găurilor, rupturilor termice din mijlocul cărămizii, se face foarte greu transferul termic. Vreau să precizez că sunt foarte mândru de rezultatele pe care le-am obținut și sper să avem sprijinul autorităților în a ieși pe piață cu acest produs inovator. 

Sursa: http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/reciclare-recuperare/16245/ 

Cameron, a Schlumberger Company

In 2009 a fost deschis Cameron Ploiesti, fabrica noua in care s-au investit peste 100 milioane USD in tehnologie de ultima generatie devenind o unitate de productie de nivel mondial, specializata in echipamente de foraj-extractie  unicat  si de serie mica, cu specificatii tehnice speciale.

In ultimii ani s-au investit peste 70 mil USD in utilaje noi care deservesc productia de echipamente standard de capete de eruptie si vane:

 • celule de productie noi pt capete de eruptie;
 • spatii moderne de asamblare si testare pentru vane cu sertar;
 • utilaje pentru linia de productie de capete de eruptie vapatii moderne de asamblare si testare pentru capete de eruptie.

Forumul International IT “Business Information Technology – BIT 2018”, care se va desfasura la data de 01.11.2018, la Astana

Ambasadă României și BPCE Astana au primit o invitație din partea CIS Events Group (organizator de evenimente Kazahstan, Rusia, Ukraina și altele) în vederea participării companiilor românești la Forumul Internațional IT “Business Information Technology – BIT 2018”, care se va desfășura pe data de 01.11.2018, la Astana, în centrul de conferințe al Hotelului Radisson Astana. Forumul Internațional va cuprinde tematici „În jurul Cloud. În jurul Centrelor de prelucrarea datelor. În jurul IP. În jurul Datelor. În jurul IoT „.

La eveniment vor participa:

 • reprezentanți ai producătorilor locali și internaționali de echipamente și soluții IT moderne;
 • experți și profesioniști din piață înaltelor tehnologii;
 • oameni de afaceri și directorii care vor împărtăși experiențele lor unice.

În cadrul Forumului, se va desfășura o expoziție în care se vor expune noi soluții inovatoare, precum și vor avea loc discuții interesante cu cei mai buni reprezentanți ai comunității IT&C și mediului de afaceri din regiune (https://astana-2018.ciseventsgroup.com/?utm_marker=AS18REG).

Această manifestare oferă posibilitatea identificării potențialilor clienți/parteneri și atrage în fiecare an companii din domeniul IT, asociații profesionale, specialiști din diferite țări, precum și din Republica Kazahstan.

De asemenea, cu acest prilej, în cazul participării, reprezentanții uneia din Asociațiile românești specializate pe IT (ARIES sau ATIC) ar putea să aibă un dialog direct cu Asociația Companiilor IT din Kazahstan, în vederea identificării unor oportunități de colaborare, urmarea căruia să semneze un MoU de înțelegere.

Față de cele prezentate, vă rugăm să dispuneți informarea mediului de afaceri din România, potențial interesați să participe la acest eveniment.

Pentru înregistrare la eveniment: www.astana-2018.ciseventsgroup.com/registration.html

  CIS Events Group

Project manager: Alena Prokopova

Phone: +7 499 707 14 90

e-mail: aprokopova@ciseventsgroup.com

Website: www.eurasia.ciseventsgroup.com

          De asemenea, patronatele, asociațiile profesionale şi firmele interesate sunt rugate să se adreseze pentru sprijin și îndrumare și către Biroul de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României de la Astana.  

Email: astana@dce.gov.ro / amb@romania.kz  

Tel: +7 7172 790601 / +7 771 253 57 57