În România, orice IMM care are nevoie de un credit, în cazul în care nu deține garanții proprii în procentul solicitat de bancă, poate apela la garanțiile/programele de garantare oferite de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Primul pas în obținerea unei garanții este ca antreprenorul să se adreseze unei bănci cu care FNGCIMM are semnată convenție de garantare, pentru aprobarea unui credit cu garanție FNGCIMM. Banca va analiza viabilitatea proiectului propus de IMM și va verifica capacitatea de rambursare a creditului, conform normelor proprii, în baza cărora decide acordarea finanțării, chiar dacă IMM-ul nu dispune de suficiente garanții proprii. În cazul în care banca aprobă finanțarea va transmite la FNGCIMM solicitarea de garantare a creditului. Prin acordarea garanției, fondul este de acord să participare la împărţirea riscului prin emiterea unei garanţii financiare.
Pot fi garantate credite pentru investiții- pe termen mediu şi lung, pentru realizarea de noi capacităţi de producţie sau dezvoltarea celor existente, modernizarea capacităţilor de producţie, a utilajelor, maşinilor, instalaţiilor, clădirilor şi construcţiilor existente, achiziţii de maşini, utilaje, mijloace de transport, clădiri sau credite pentru capital de lucru – pentru finanţările pe termen scurt de tipul liniilor de credit, credite globale de exploatare, credite pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, credite pentru prefinanţarea exporturilor, pentru obținerea de scrisori de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii și pentru alte tipuri de scrisori emise de finanțatori.
Pentru aceste garanții, FNGCIMM percepe un singur comision a cărui valoare se calculează prin aplicarea unui procent la soldul anual al garanției acordate pentru creditele pe termen mediu și lung, respectiv la valoarea garanției acordate în cazul creditelor pe termen scurt.
Fondul colaborează cu principalele bănci comerciale din România. Garanţiile FNGCIMM se emit la solicitarea instituţiilor finanțatoare pentru finanţări aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documentelor prezentate de către bancă, care atestă eligibilitatea beneficiarului şi posibilitatea acestuia de a-şi achita obligaţiile de plată.