Creșterea economică sustenabilă și un mediu de afaceri predictibil sunt două concepte aflate într-o strânsă legătură. Instabilitatea economică indusă de tensiunile politice recente, au produs o serie de efecte ale căror repercusiuni se văd și se vor vedea și în următoarele luni.
Un prim efect al instabilității politice a fost reprezentat de deprecierea semnificativă a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie un curs de referință de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins de leu, dupa 3 august 2012 când a avut valoarea de 4,6481 lei/euro. Ca urmare a acestei deprecieri, la nivel economic se vor înregistra o serie de fenomene cu impact direct asupra mediului de afaceri:
De asemenea, la nivelul întregii societăți, deprecierea poate duce la o scădere a consumului și, implicit, o scădere a încasărilor bugetare din impozite indirecte sau la o creștere a costului vieții.
I. INFLUENŢA ASUPRA IMM-URILOR ŞI A MEDIULUI DE AFACERI
Recenta moţiune de cenzură, a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri şi, în special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea gravă a mediului de afaceri şi a antreprenorior români.
Dintre măsurile rămase neimplementate/blocate şi pentru care nu există un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse în practică în cadrul anului 2017, menţionăm:
II. Programele naţionale de sprijinire a IMM-urilor menţionate în Legea nr. 346/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 62/2014, şi ale căror proceduri au fost lansate în dezbatere publică încă din luna februarie 2017, nu au fost lansate nici până la aceasta dată[1], respectiv:
Implementarea acestor programe în cursul anului 2017 este pusă în mod serios sub semnul întrebării, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat fiind până în acest moment axat exclusiv pe programul România start-up nation.
[1] Singurul lansat în 15.06.2017 este Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii