Concluziile studiului “Indexul de Competitivitate Regional”, pentru Romania

În data de 27 februarie, Comisia Europeană a publicat cea de a treia ediție a lucrării “Indexul Competitivității Regionale (ICR)”. Lucrarea evaluează nivelul competitivității la nivelul celor 263 de regiuni ale Uniunii Europeane și furnizează informații utile pentru a stimula performanța economico-socială.CONSTATĂRI

Studiul evidențiază faptul că, în mai mult de 70% din cazuri, stadiul referitor la competitivitatea regională a rămas  neschimbat din 2013, în timp ce doar aproximativ 8% din regiunile UE prezintă o îmbunătățire. Aceste regiuni sunt în Austria, Republica Cehă, Germania, Polonia, România și Slovacia. Totuși, România se află pe ultimele locuri la competitivitatea regională în UE.

De asemenea, 47 de regiuni (aproximativ 18%) au scăzut la o treaptă inferioară de dezvoltare, respectiv Cipru și unele regiuni din Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Suedia.

Potrivit studiului, Londra şi localităţile învecinate, sunt cele mai competitive regiuni din UE, iar cele mai puţin competitive sunt cele din Grecia, Bulgaria, şi România.

În ceea ce privește situația pe regiunile României, București – Ilfov se clasează pe primul loc cu un scor de 45,41 ocupând astfel locul 161 din 263 regiuni UE, urmată de regiunea de Vest (13,17) și Nord Vest (11,90). Celelalte 5 regiuni au obținut un scor de sub 10 puncte, respectiv Centru (8,2), Nord Est (6,3), Sud – Muntenia (5,6), Sud-Vest Oltenia (5,5) și Sud-Est (0,07), aceasta din urmă fiind pe ultimul loc din UE.

Conform anexei studiului referitoare la clasamentul celor 263 regiuni ale UE legat de infrastructură, pe primele locuri în România se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 175, urmată de Sud Muntenia (203) și regiunea Vest și Centru (232).

Locurile ocupate de cele 8 regiuni ale României în clasamentul UE, referitor la infrastructură în 2016

Din punct de vedere al eficienței pieței muncii, pe primele locuri se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 107, urmată de Sud Muntenia (144) și regiunea Nord Est (173).

poza 2

Locurile ocupate de cele 8 regiuni ale României în clasamentul UE, referitor laeficiența pieței muncii în 2016

Clasamentul UE, referitor la inovare, arată că pe locurile fruntașe se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 89, urmată de Vest (207) și Centru (248).

CONCLUZII

 1. Studiul confirmă situația foarte modestă de ansamblu a competitivității regiunilor din România, cu toate că față de 2013, s-a înregistrat un ușor progres.
 2. Studiul relevă foarte mari inegalități între regiunile din România
 3. Bucureștiul – regiunea cea mai dezvoltată din România – este plasată în a doua treime a clasamentului general UE (locul 161), dar are o pozitie sensibil mai bună din punct de vedere al inovarii (89) esențială pentru dezvoltare.
 4. Două dintre regiunile României sunt pe ultimele locuri în UE.

RECOMANDĂRI

 1. România are nevoie stringentă de o strategie și de măsuri rapide de creștere a competitivității naționale și regionale axate pe:
 • investiții
 • creșterea productivității muncii
 • inovare
 • dezvoltarea infrastructurii
 1. Mediul de afaceri, care este factorul determinant al dezvoltării si creșterii competitivității, trebuie să fie îmbunătățit cu prioritate, situând în prim plan:
 • diminuarea corupției și birocrației
 • amplificarea predictibilității legislației și fiscalității
 • introducerea prevenției în relațiile administrației de stat cu agenții economici și populația.

ACESTE ELEMENTE NU NECESITĂ COSTURI, CI DOAR VOINȚĂ POLITICĂ.

Post Your Thoughts