În data de 27 februarie, Comisia Europeană a publicat cea de a treia ediție a lucrării “Indexul Competitivității Regionale (ICR)”. Lucrarea evaluează nivelul competitivității la nivelul celor 263 de regiuni ale Uniunii Europeane și furnizează informații utile pentru a stimula performanța economico-socială.CONSTATĂRI
Studiul evidențiază faptul că, în mai mult de 70% din cazuri, stadiul referitor la competitivitatea regională a rămas neschimbat din 2013, în timp ce doar aproximativ 8% din regiunile UE prezintă o îmbunătățire. Aceste regiuni sunt în Austria, Republica Cehă, Germania, Polonia, România și Slovacia. Totuși, România se află pe ultimele locuri la competitivitatea regională în UE.
De asemenea, 47 de regiuni (aproximativ 18%) au scăzut la o treaptă inferioară de dezvoltare, respectiv Cipru și unele regiuni din Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Suedia.
Potrivit studiului, Londra şi localităţile învecinate, sunt cele mai competitive regiuni din UE, iar cele mai puţin competitive sunt cele din Grecia, Bulgaria, şi România.
În ceea ce privește situația pe regiunile României, București – Ilfov se clasează pe primul loc cu un scor de 45,41 ocupând astfel locul 161 din 263 regiuni UE, urmată de regiunea de Vest (13,17) și Nord Vest (11,90). Celelalte 5 regiuni au obținut un scor de sub 10 puncte, respectiv Centru (8,2), Nord Est (6,3), Sud – Muntenia (5,6), Sud-Vest Oltenia (5,5) și Sud-Est (0,07), aceasta din urmă fiind pe ultimul loc din UE.
Conform anexei studiului referitoare la clasamentul celor 263 regiuni ale UE legat de infrastructură, pe primele locuri în România se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 175, urmată de Sud Muntenia (203) și regiunea Vest și Centru (232).
Din punct de vedere al eficienței pieței muncii, pe primele locuri se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 107, urmată de Sud Muntenia (144) și regiunea Nord Est (173).
Clasamentul UE, referitor la inovare, arată că pe locurile fruntașe se află regiunea București – Ilfov clasată pe locul 89, urmată de Vest (207) și Centru (248).
CONCLUZII
RECOMANDĂRI
ACESTE ELEMENTE NU NECESITĂ COSTURI, CI DOAR VOINȚĂ POLITICĂ.