Lansarea Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Tulcea
și conferința
„Susținerea dezvoltării IMM-urilor în cadrul ITI Delta Dunării – Programul Operational Regional 2014-2020”
Vineri, 16 septembrie 2016, la sediul Consiliului Județean Tulcea, a avut loc evenimentul de relansare a Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Tulcea (PIMM Tulcea). Cu prilejul lansării a fost organizată conferința cu tema „Susținerea dezvoltării IMM-urilor în cadrul ITI Delta Dunării – Programul Operațional Regional 2014-2020”.
Printre personalitățile care au avut intervenții s-au numărat: Florin Jianu, președinte al CNIPMMR, Sebahat Kaya, președinte PIMM Tulcea, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al CNIPMMR, Marian Bădiță, prefect Tulcea, Eugen Orlando Teodorovici, senator, Dumitru Mergeani, vicepreședinte Consiliul Județean Tulcea, Ilie Petre, președinte ADI ITI Delta Dunării, Ivan Pațachin, Asociația Ivan Pațachin, Corina Martin, Asociația Litoral-Deltă, Dragoș Anastasiu, președinte Eurolines Group și mulți alții.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 150 de participanți, reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc, ai autorităţilor centrale şi locale, lideri de organizații patronale membri ai CNIPMMR, reprezentanți ai principalelor instituții financiar-bancare și reprezentanti mass-media de la nivel local și național.
Discuțiile din cadrul conferinței au vizat aspecte raportate la Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării lansată în luna august 2016. Susținerea antreprenoriatului este unul dintre obiectivele prinicipale, viziunea Deltei Dunării fiind aceea a unei zone atractive cu biodiversitate valoroasă și mediu de afaceri dinamic. În prezent, în cadrul teritoriului ITI Delta Dunării sunt activi aproximativ 2000 de agenți economici, dintre care 90% sunt microîntreprinderi. Pilonul II prezentat în cadrul strategiei vizează îmbunătățirea economiei și identifică nevoi de investiții ca fiind susținerea IMM-urilor din domeniul turismului. Oportunitățile de finanțare identificate în cadrul documentului strategic au în vedere crearea unor platforme integrate, a unor mecanisme de micro-împrumut pentru IMM-uri și o structură de parteneriat public-privat, dezvoltarea turismului, implementarea unui mecanism de sprijinire a IMM-urilor, furnizaea de consultanță și formare profesională pentru fermieri și forța de muncă din mediul rural, dar și suport TIC pentru afaceri prin e-portal și scheme de finanțare.
În deschiderea evenimentului, dl. Florin Jianu, președinte al CNIPMMR a precizat: “Acțiunea IMM-urilor în domeniul ITI Delta Dunării trebuie să vizeze turismul și dezvoltarea durabilă. Cei 10% disponibili pentru acțiuni ITI din bugetul programelor operaționale trebuie să fie accesat prin parteneriat public-privat. Este datoria și obligația acestei regiuni, ca acest progam să fie un succes astfel încât modelul să fie replicat și în alte zone. De asemenea, nu trebuie să intervenim în niciun fel în dezvoltarea armonioasă a Deltei Dunării respectând biodiversitatea acesteia. Obiectivele noastre trebuie să vizeze crearea de firme și susținerea acestora prin granturi și instrumente de tip revolving, dar si dezvoltarea de incubatoare de afaceri. Vă rog să vă bazați pe structura PIMM Tulcea pentru consultanță în acest sens. Consiliul Județean Tulcea, în urma discuțiilor pe care le-am avut, va lansa în perioada imediat următoare un birou de atragere de investiții și o structură de comitet consultativ pentru IMM-uri”.