Pentru prima dată în istoria relațiilor României cu Uniunea Europeană, țara noastră nu mai este codașă la capitolul negociere fonduri europene. Surprinzător, codașa Uniunii Europene este Cehia, cu trei tipuri de programe negociate.
Finalizarea documentației Uniunii Europene privind finanțarea României pentru perioada 2014-2020, asigură premisa ca în perioada imediat următoare să se treacă la operaționalizarea tuturor axelor și subaxelor convenite. Fără îndoială că – la fel ca și în perioada 2007-2013 – concurența va fi acerbă. Deja în România sunt sute de organizații de stat, publice și/sau private care s-au specializat în accesarea fondurilor UE alocate României. Pentru România această situație reprezintă un mare pas înainte, care se va dovedi benefic pe multiple planuri.
Toate axele pe care se derulează finanțările pentru România, conțin și elemente ce vizeză managementul. Prin urmare pentru noi, specialiștii în management, aceasta reprezintă un mare avantaj, comparativ cu alte domenii. Acest avantaj trebuie însă valorificat cât mai rapid prin monitorizarea apariției caietelor de sarcini și a celorlalte documente operaționale în baza cărora se realizează proiecte și firește, prin elaborarea și depunerea de proiecte competitive.
În acest context, rugăm colegii din cadrul SAMRO, ca în cadrul proiectelor pe care le propun să fie implicat ca partener, SAMRO, situație generatoare de avantaje pentru toți. Practic la nivelul fiecăreia dintre cele 5 filiale SAMRO ar fi utilă participarea SAMRO la proiecte. Reamintim în acest context inițiativa colegilor de la Filiala Timișoara, a profesorului Bibu Nicolae, de a elabora un proiect național cu implicarea tuturor filialeor SAMRO. Așteptăm demararea acestuia în perioada imediat următoare.
Este nevoie de rapiditate, competență și acțiuni concrete !
Vă dorim succes !
Editorial realizat de Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu,
Președinte CNIPMMR / SAMRO