Recesiunea economică mondială a generat multiple efecte negative în România. O bună parte a specialiştilor apreciază că multe ţări vor avea în continuare evoluţii economice nefaste, chiar dacă au înregistrat creşteri ale PIB-ului în diverse perioade. În acest context, evidenţierea impactului recesiunii economice interne/internaţionale asupra activităţii IMM-urilor româneşti prezintă o însemnătate deosebită. Prezentăm, mai jos evoluţia activităţii IMM-urilor – 1375 investigate – şi dinamica activităţii IMM-urilor a căror activitate este cunoscută foarte bine de întreprinzători – această categorie de rezultate are în vedere aprecierile întreprinzătorilor cu privire la evoluţia organizaţiilor a căror activitate este cunoscută foarte bine (furnizori, clienţi, firme ale prietenilor etc.) – în perioada octombrie 2011 – martie 2015.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1375 de IMM-uri – micro, mici şi mjlocii – din toate ramurile de activitate, categoriile de vârstă şi regiunile de dezvoltare.
O parte considerabilă din întreprinderile mici şi mijlocii româneşti s-au confruntat cu mari probleme, datorită declinului economic accentuat. Ca şi în alte ţări din lume şi U.E., acestea au făcut greu faţă crizei economice, situaţie ce se explică prin faptul că IMM-urile sunt în general mai vulnerabile la turbulenţele contextuale decât firmele mari.
Sursa: Carta Albă a IMM-urilor din România, 2015
Capitol realizat de Conf. Univ. Dr. Ciprian Nicolescu
Articol prelucrat de Alina Truică, analist economico – financiar CNIPMMR