Implementarea reglementarii legale a bacsisului
19/06/2015Sedinta CMPOR: absorbtie 62%
22/06/2015Scrisoare adresată membrilor CNIPMMR
Consultare națională: Interesele firmelor românești în negocierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP)
Stimate Domnule Nicolescu,
În calitate de europarlamentar român membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, urmăresc cu atenție toate marile negocieri comerciale ale Uniunii Europene. Evident că dintre acestea, „negocierea secolului”, a unui acord de liber schimb între UE și Statele Unite ale Americii (TTIP), care ar putea aduce laolaltă aproape jumătate din PIB-ul planetei, dincolo de alte mize strategice de cea mai mare importanță, este o prioritate majoră a mandatului meu.
Având o cunoaștere intimă a Comisiei Europene și a mediului politic european, dorința mea este să dau o voce intereselor economice și sociale românești în miezul acestei negocieri. Pentru a face acest lucru în mod sistematic și eficient, am lansat o campanie națională de consultare a companiilor și societății civile românești. Consultarea se va materializa în documente sectoriale și un document național reprezentând pozițiile și interesele exprimate în timpul campaniei. Documentele vor fi prezentate doamnei Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Comerț, Negociatorului Șef European și chiar negociatorilor americani, urmând ca eu să insist pentru preluarea în acordul final a unui număr cât mai mare din prioritățile României.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România este după știința mea cea mai veche și reprezentativă organizație a IMM-urilor din România. A devenit un fel de loc comun că TTIP va fi benefic cu precădere IMM-urilor, care, spre deosebire de firmele mari, au mai puține resurse pentru a „digera”, gestiona și acoperi costurile diferențelor de reglementare dintre SUA și Uniunea Europeană. Vă propun să facem împreună tot posibilul pentru ca acest obiectiv să devină o realitate în cazul României. Cu siguranță dintre cele 1.000 de firme românești care exportă în SUA multe sunt membre ale CNIPMMR. Poate și mai important este să identificăm firmele care au încercat sau ar fi fost tentate să exporte în SUA dar nu au reușit pentru că regulile sau costurile exportului ori importului le-au făcut să renunțe.
Prin urmare, ar fi extrem de util dacă dumneavoastră și membrii CNIPMMR ați decide să contribuiți la campania națională de consultare. Aș dori ca, în strânsă consultare cu membrii CNIPMMR, să facem un inventar cât mai complet și riguros al dificultăților cu care se confruntă exportatorii și/sau importatorii români în relația cu Statele Unite. Mă refer atât la bariere tarifare cât și la toată gama de bariere netarifare :
- standarde americane care fac exportul imposibil, greu sau foarte costisitor ;
- proceduri de certificare, omologare, stabilire a conformității și inspecție pentru acces pe piața americană excesive prin cost, natură, amploare sau durată ;
- obligația de a obține licențe costisitoare de import în SUA;
- inspecții obligatorii în România practicate de agenții sau autorități americane ;
- măsuri sanitare și fito-sanitare care îngreunează excesiv exporturile de produse agricole, alimentare sau băuturi ;
- reguli, interdicții sau proceduri care limitează canalele de distribuție în SUA;
- proceduri vamale lungi sau excesive birocratic, ducând, de exemplu, la blocarea frecventă a produselor în vamă sau generând sincope în raport cu clienții sau distribuitorii din SUA;
- reguli de etichetare a produselor ;
- costuri financiare prohibitive, de pildă legate de asigurări ;
- proceduri și reguli diferite de la un stat component al federației americane la altul ;
- orice alte dificultăți, incidente tipice sau idei de fluidizare a fluxurilor comerciale izvorâte din practică.
În mod similar, pentru toate cazurile de mai sus, ar fi important de aflat opiniile importatorilor români despre măsura și felul în care procedurile europene pentru importuri din SUA pot fi îmbunătățite. Importurile fac parte din logica unei economii competitive și bine integrate în lanțurile mondiale de producție, iar TTIP poate duce la îmbunătățirea practicilor administrative de ambele părți ale Atlanticului.
De asemenea, ar fi foarte instructive opiniile membrilor CNIPMMR în legătură cu cazurile/ produsele/ serviciile pentru care ar fi nimerită recunoașterea reciprocă a standardelor și americane, acestea asigurând uneori același nivel de protecție cu mijloace și proceduri diferite, care supun companiile la două seturi de reglementări, cu costurile aferente.
Foarte interesant ar fi și să identificăm împreună eventuale companii românești care să fi participat, direct sau în consorțiu, ori ca sub-contractori, la licitații sau în contracte de achiziții publice organizate de guvernul federal sau guvernele statelor SUA, sau care au încercat dar nu au reușit din cauza sistemului preferențial „Buy American”.
Analiza companiilor românești în legătură cu piețe de produse sau servicii pe care acestea știu că ar fi mai competitive dacă barierele tarifare sau netarifare americane ar fi eliminate ne-ar da posibilitatea să insistăm în negocieri tocmai pentru eliminarea acelor bariere care ar aduce un beneficiu direct României. De asemenea, analiza membrilor CNIPMMR referitoare la eventuale riscuri decurgând din concurența sporită din SUA în cazul eliminării unor bariere tarifare și netarifare ne-ar permite să anticipăm mai bine efortul eventual de ajustare în economia românească în urma aplicării TTIP.
Pentru a avea mai multă forță în raport cu Comisia Europeană și pentru a facilita crearea de documente de sinteză sectoriale și a unui document național, ar fi util ca observațiile membrilor dumneavoastră să îmi parvină (și) în scris, la adresa: sorin.moisa-office@europarl.europa.eu.
Rămân însă deschis la a stabili întâlniri, la București sau Bruxelles, în orice format propus de dumneavoastră, pentru a discuta în detaliu sugestiile membrilor CNIPMMR. Pentru coordonarea agendei, colega mea de cabinet Adriana Filip este disponibilă la adresa de email adriana.filip@europarl.europa.eu sau la numărul de telefon +32 228 37705.
La finalul consultării naționale, la București va avea loc, la 16 octombrie 2015, o conferință la nivel înalt dedicată TTIP, cu participarea, confirmată, a Comisarului European pentru Comerț, doamna Cecilia Malmström, a Ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, E.S. domnul Anthony Luzzatto Gardner, a Negociatorului Șef european, domnul Ignacio Garcia Bercero. Profit de această ocazie pentru a vă invita la conferință, alături de alți actori cheie din economia, politica, media și societatea civilă românească.
V-aș fi recunoscător dacă ați transmite scrisoarea de față membrilor CNIPMMR.
Vă mulțumesc anticipat pentru sprijinul acordat și vă rog să primiți pe această cale asigurarea deosebitei mele considerații.
Sorin MOISĂ
Membru al Parlamentului European
Atașament media: Consultare Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii