Revista presei locale
„În esenţă, din partea administraţiei publice, fie că ne referim la cea locală sau la cea naţională, întreprinderile îşi doresc asigurarea unui mediu de afaceri favorabil şi prietenos, adică a un cadrul legal stabil şi predictibil, bazat în principal pe reducerea birocraţiei şi a sarcinii fiscale, dar şi iniţierea unor programe speciale dedicate dezvoltării IMM-urilor. Din partea instituţiilor financiare, întreprinderile ar dori mai multă flexibilitate în susţinerea afacerilor, la costuri rezonabile”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.
Propuneri ale patronatelor:
Cum poate fi crescut accesul la finanţare
Printre soluţiile de îmbunătăţire a accesului la finanţare al IMM-urlor propuse de patronate se numără înfiinţarea unei bănci speciale dedicate IMM-urilor sau a programelor speciale de creditare a micilor întreprinzători. De asemenea, patroanatele susţin dezvoltarea fondurilor de microgranturi şi microcredite dedicate IMM-urilor, care să încurajeze spiritul antreprenorial. Nu în ultimul rând, Patronatul IMM-urilor Galaţi consideră că ar fi utilă instruirea, după modelul francez, a mediatorului de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecărui judeţ, care să asigure: creşterea creditării IMM-urilor, oferirea de soluţii întreprinderilor, în special sectorului IMM, pentru a obţine finanţări de la bănci şi sesizarea Guvernului în cazul apariţiei unor probleme nerezolvate majore”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.
Model standard:
Fonduri speciale, pe categorii de întreprinderi
O soluţie pentru stimularea finanţării întreprinderilor ar fi operaţionalizarea fondurilor speciale pentru IMM-uri, similare cu cele din UE, consideră Patronatul IMM-urilor Galaţi. Se au în vedere fonduri de „seed-capital” pentru sprijinirea înfiinţării de noi microîntreprinderi de către tineri; fonduri de microgranturi şi microcredite pentru dezvoltarea meşteşugurilor şi serviciilor în mediul rural; fonduri cu capital de risc pentru finanţarea IMM-urilor/ start-upurilor inovative şi a proiectelor din industriile de vârf, alimentate cel puţin parţial din fondurile europene şi cele de la bugetul statului. De asemenea, patronatele solicită publicarea în mod centralizat şi actualizarea permanentă a informaţiilor privind toate programele şi măsurile de susţinere aplicabile IMM-urilor, inclusiv cele finanţate din fonduri structurale, pentru a asigura acces facil la informaţii privind conţinutul, condiţiile, procedurile, termenele şi celelalte aspecte importante privind fiecare măsură în parte.
Citește tot articolul: