I. PREVEDERILE PRINCIPALE DIN PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII NR. 346/2004 PRIVIND STIMULAREA ÎNFIINŢĂRII ŞI DEZVOLTĂRII IMM-URILOR
În data de 5 decembrie 2013 a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei http://www.minind.ro/ Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care a fost aprobat în şedinţa Guvernului din data de 4.12.2013.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cuprinde:
1. Reglementări privind aplicarea principiului „Gândiţi mai întâi la scară mică”:
– Pentru asigurarea unui mediu favorabil iniţierii şi dezvoltării afacerilor, în procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, iniţiatorii vor respecta principiul „Gândiţi mai întâi la scară mică” („Think small first”), precum şi principiul numărului constant („one in/one out”).
– Principiul „Gândiţi mai întâi la scară mică” („Think small first”) presupune ca iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.
– Principiul numărului constant („one in/one out”) stabileşte că introducerea unor noi sarcini administrative (obligatii de raportare/conformare) pentru întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.
– Evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative se face prin aplicarea „Testului IMM”. Testul IMM se efectuează de către iniţiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare a acestuia, şi constă în efectuarea unui sondaj cu privire la potenţialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de introducerea noilor reglementări. Evaluarea rezultatelor „Testului IMM” trebuie să conducă la identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ.
2. Acţiuni care să asigure sprijinirea dezvoltării continue a sistemului educaţional de promovare a culturii şi competenţelor antreprenoriale.
3. Enumerarea Programelor naţionale destinate finanţării IMM-urilor care se vor derula de Ministerul Economiei până în 2020 conform procedurilor de implementare anuale aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, fără menţiunea alocării de fonduri în valoare de 0,4% din PIB – art. 26 din actuala lege.
4. Măsuri privind transferul de afaceri.
II. REGRES SEMNIFICATIV FAŢĂ DE CONŢINUTUL PROIECTULUI DISCUTAT ÎN ŞEDINŢA COMISIEI DE DIALOG SOCIAL DIN DATA DE 02.07.2013
Raportat la conţinutul proiectului discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul Ministerului Economiei din data de 02.07.2013, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care a fost aprobat în şedinţa Guvernului din data de 4.12.2013, nu mai cuprinde nici un stimulent pentru înfiinţarea de IMM-uri sau pentru crearea de locuri de muncă de către acestea şi nici măsuri semnificative de susţinere a sectorului IMM-urilor, fiind eliminate prevederi privind:
– scutirea de la plata impozitului pe venitul realizat în anul fiscal de referinţă, cu obligativitatea menţinerii activităţii şi a obţinerii de venituri din exploatare pe o perioadă de minimum doi ani după obţinerea facilităţii;
– pentru forţa de muncă angajată cu normă întreagă pe durată nedeterminată: reducerea cu 50% a contribuţiilor de asigurări sociale pentru maximum 4 angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, pentru acelaşi număr de lucrători necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, iar pentru persoanele aflate în şomaj pe care le angajează sunt scutite de la plata de contribuţii de asigurare socială pentru primii doi ani de activitate în cadrul aceleiaşi întreprinderi.
III. POZIŢIA CNIPMMR PRIVIND REFLECTAREA ÎN PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII NR. 346/2004 PRIVIND STIMULAREA ÎNFIINŢĂRII ŞI DEZVOLTĂRII IMM-URILOR A PREVEDERILOR DIN DOCUMENTELE ORGANISMELOR INTERNAŢIONALE ASUMATE SAU OBLIGATORII PENTRU ROMÂNIA
CNIPMMR susţine necesitatea îmbunătăţirii semnificative a cadrului legislativ pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru asigurarea unui mediu de afaceri favorabil înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, pentru relansarea economiei, cu acordarea de facilităţi pentru crearea de locuri de muncă sau menţinerea celor existente, pentru start-up-uri şi pentru reinvestirea profitului.
Referitor la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care a fost aprobat în şedinţa Guvernului din data de 4.12.2013, CNIPMMR consideră că sunt strict necesare îmbunătăţiri semnificative, care să vizeze:
-Rezoluţiile şi Regulamentele Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind promovarea întreprinderii sustenabile şi rezolvarea crizei tineretului pe plan mondial;
-Recomandarea CONSILIULUI din data de 29.5.2013 privind Programul naţional de reformă al României pentru 2013 şi care include un aviz al Consiliului privind Programul de convergenţă al României pentru perioada 2012-2016,COM(2013) 373 final;
– Comunicarea Comisiei– Reglementarea inteligentă – luarea în considerare a nevoilor întreprinderilor mici şi mijlocii COM(2013) 122 final şi
– celelalte prevederi la nivel european;
IV. PREVEDERI ABSOLUT NECESAR DE INTRODUS ÎN PROIECTUL DE LEGE
1. Norme de tehnică legislativă obligatorii pentru toate actele normative care vor avea efecte asupra IMM-urilor, completări care nu vizează cheltuieli bugetare suplimentare:
2. Prevederi privind simplificarea birocraţiei, care nu vizează cheltuieli bugetare suplimentare:
3. Prevederi privind alocarea unui procent de minim 0,4% din PIB pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local (cu menţinerea prevederilor art. 26 din actuala lege care reglementează alocarea de fonduri în valoare de 0,4% din PIB pentru programe destinate IMM-urilor şi în perioada 2014-2020, având în vedere că sectorul IMM-urilor contribuie cu 65% la PIB şi asigură ocuparea pentru 65-67% din forţa de muncă).
4. Prevederi privind completarea programelor naţionale pentru IMM-uri cu programe speciale finanţate din fonduri europene, care nu grevează bugetul statului:
5. Prevederi privind stimularea ocupării, a industriei autohtone şi a accesului IMM la finanţare:
6. Stabilirea unei perioade mxime pentru transpunerea şi aplicarea şi a celorlalte măsuri prevăzute de Small Business Act.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România îşi exprimă convingerea că iniţiatorii modificării Legii nr. 346/2004, membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului vor fi receptivi şi vor valorifica propunerile formulate, pentru asigurarea transpunerii şi aplicării în România a „Small Business Act”, pentru relansarea economiei, dezvoltarea sectorului IMM-urilor, reducerea şomajului şi creşterea veniturilor bugetare.