29 de ani ai APM, structura membra a CNIPMMR

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj (APM Cluj) aniversează, în 9 ianuarie, 29 ani de activitate continuă, fiind prima asociație patronală reînființată după 1989, actul de înregistrare al acesteia în Registrul Asociaților și Fundațiilor Cluj fiind datat 9 ianuarie 1990. Ulterior, după afilierea la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, în 1992, ca membru fondator, APM Cluj a fost decretată ca CEA MAI VECHE ORGANIZAȚIE PATRONALĂ din EUROPA, atestată documentar.

APM Cluj s-a impus de la bun început ca cea mai autorizată portavoce a patronilor clujeni, fiind singura organizație patronală clujeană care, în cele două decenii de activitate susținută în beneficiul întreprinzătorilor privați, a reușit să reprezinte permanent și să apere interesele acestora în structurile de dialog social instituite în cadrul Prefecturii și Consiliului Județean Cluj ori al serviciilor publice deconcentrate care au responsabilități delegate pentru sectorul IMM-urilor.

Din 2008, APM Cluj a preluat președenția Federației Patronatelor de IMM-uri din Regiunea Nord-Vest, implicându-se activ în asigurarea unui mediu de afaceri propice dezvoltării durabile a IMM-urilor la nivel regional.

APM Cluj este continuatoarea legală a organizației Asociația Profesională Liberală a Micilor Meseriași din județul Cluj (APLMM Cluj), fondată în 9 ianuarie 1990, în baza Legii nr.21-1924 și înscrisă în Registrul Persoanelor Juridice de pe lângă Judecătoria Cluj la nr.20/1990, prin încheierea nr.2 din 24 ianuarie 1990.

In 1991, date fiind modificările apărute în legislația românească, APLMM Cluj a fost reorganizată în Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, fapt consemnat prin încheierea nr.105/19.07.1991, înscrisă în Registrul Persoanelor Juridice de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca la nr. 104/1991.

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj este continuatoarea de drept și succesoarea legală a primei organizații profesionale din Cluj, înființată, după abrogarea breslelor din Transilvania, sub denumirea de Reuniunea Sodalilor Români din Cluj. Fondată pe 26 februarie 1871, prima organizație clujeană a meseriașilor români a fost recunoscută de oficialitățile vremii de-abia în 1875. Transformată ulterior în Reuniunea Meseriașilor, Comercianților și Industriașilor Români din Cluj, această organizație a constituit nucleul în jurul căruia a fost înființată Centrala Reuniunilor de Meseriași, Comercianți și Muncitori din România, cu sediul în Cluj, în perioada interbelică.

În 1924, Reuniunea Meseriașilor și Comercianților Români din Cluj cunoaște o revigorare a activității sale. Pentru a se face mai bine cunoscută și pentru a intra în atenția factorilor care puteau sa o sprijine în realizarea obiectivelor sale statutare, Reuniunea a ales din rândul personalităților românești primii membri de onoare de după Unirea Transilvaniei cu România. Acest titlu a fost conferit istoricului Nicolae Iorga, generalului de divizie Nicolae Petala, episcopului ortodox al Clujului Nicolae Ivan, episcopului greco-catolic al Gherlei și Clujului Iuliu Hossu. În octombrie 1938, printr-un decret lege, Carol al II-lea înființează breslele ca substitut al organizațiilor de tip patronal.

În cei 29 de ani de funcționare continuă, ne-am consolidat ca principala organizație patronală din Regiunea Nord-Vest. Misiunea noastră este sprijinirea înfiinţării şi dezvoltarea întreprinderilor cu capital privat şi a întreprinzãtorilor independenţi prin educație și consiliere antreprenorială/ managerială, formare profesională, precum şi prin reprezentarea acestora în relație cu autoritățile.

Suntem membru fondator al Consiliului Național al IMM-urilor și colaborăm într-o rețea extinsă la nivel național și regional, sub umbrela CNIPMMR și a Federației Patronatelor din Regiunea N-V. De asemenea, suntem membri, inițiatori sau co-fondatori a mai multor clustere economice, care operează în Regiunea NV (mobilă, IT, energii alternative, agro-alimentar, lifestyle), ai Pactului Regional pentru Ocupare și Forță de Muncă N-V și sprijinim funcționarea unor cluburi de afaceri străine (Clubul Francofon de Afaceri Cluj) sau organizații profesionale (CECCAR) .

Post Your Thoughts